3 cele mai proaste momente in care poti cere o marire de salariu
marire de salariujoburibusiness
Nu e nevoie neaparat sa astepti termenul contractual pentru a-i cere sefului tau sa "revizuiasca" nivelul tau salarial. Poti face asta, de exemplu, atunci cand simti ca meriti mai multi bani, atunci cand munca ta aduce rezultate si beneficii firmei sau cand ai preluat noi atributii si sarcini. Practic, aproape oricand poti inainta o astfel de solicitare. Spun "aproape", pentru ca exista si niste "legi" nescrise ale celor mai nepotrivite momente in care poti sa faci acest lucru.
La locul de munca, la fel ca in viata, sansele de a reusi sunt legate de multe ori de circumstante. Stii tu, sa fii omul potrivit, dar sa si nimeresti momentul potrivit. Astfel de potriviri ne simplifica viata si ne fac sa credem ca avem noroc, motiv pentru care deviza multora in viata e "sa fie toate cum or fi, dar sa am un gram de noroc".
Din pacate, exista si reversul medaliei: poti fi omul potrivit, dar poti nimeni intr-un moment total nefavorabil, si atunci degeaba esti "potrivit".
Ideea este ca aceste reguli existentiale trebuie imbinate atunci cand te decizi ca seful tau ar trebui sa bage mana mai adanc in buzunar: sa te asiguri ca esti omul potrivit, dar si ca faci demersurile intr-un moment oportun.
Despre momentele oportune putem discuta, probabil, la infinit si tine de aprecierea sefului tau asupra calitatii acestora si a cat de mult te indreptatesc ele sa vii cu o astfel de cerere, insa despre momentele nepotrivite, aproape toate companiile au o gandire comuna.
Mai exact, avem 3 momente nepotrivite pentru a cere o marire de
salariu, universal agreate in business:
1. Firma tocmai a anuntat ca face restructurari
Afacerile merg prost, e un moment de cumpana si se strange cureaua. Seful anunta concedieri. Cineva se trezeste ca vrea mai multi bani, pe fix aceeasi munca, pe aceleasi atributii si rezultate. Sansele sa ii obtina sunt extrem de reduse, daca activitatea firmei respective nu depinde in proportie coplesitoare de acel om. Si, de obicei, nimeni nu e de neinlocuit.
2. Vii dintr-un concediu lung
Un al doilea moment care "da prost" pentru a cere o marire de salariu e intoarcerea din concediu. Dintr-un concediu lung (de peste doua saptamani). Nici nu ti-ai sters bine praful de pe ficusul din birou, ca te plantezi la usa sefului cu ideea razleata. Mai asteapta putin, reconecteaza-te cu atributiile, pune-te la curent cu noutatile, reintegreaza-te dupa perioada de absenta si intarzie solicitarea de marire de salariu cu minimum o luna-doua.
Performantele tale profesionale isi pierd din stralucire dupa o perioada lunga de absenta, trebuie sa redevii prezent si sa le "lustruiesti". De-abia apoi poti veni cu o cerere de marire de salariu.
Citeste si: De ce sa nu renunti niciodata la visurile tale. 5 povesti de succes care te vor inspira
3. Nu aduci plus valoare companiei
Niciun manager nu investeste bani intr-un angajat fara de care firma se poate lipsi in orice secunda, fara sa aiba in vreun fel de suferit.
Daca munca ta se desfasoara la nivel mediocru, daca iti duci sarcinile la bun sfarsit fara sa te intereseze calitatea, ci doar bifezi task-uri rezolvate, daca nu esti interesat sa inveti mai multe, sa te dezvolti, sa preiei noi atributii, sa iti asumi mai multa responsabilitate, sansele de a ti se accepta cererea de majorare a salariului tind catre zero.
Citeste si: 5 semne care iti arata ca e cazul sa iti schimbi locul de munca