24 ianuarie, zi libera pentru toti romanii! Cine munceste e platit dublu
24 ianuariezi liberazile libere 2018amenzicodul munciiangajatisarbatoare legalaunirea principatelor romanealexandru ioan cuzaromania modernamica uniremarea unire
In 2018, toti romanii vor beneficia de o zi libera in data de 24 ianuarie. Exceptie de la prevederile Codului Muncii fac doar institutiile a caror activitate nu poate fi intrerupta, salariatii acestora urmand sa primeasca o zi libera la o alta data.
Ziua de 24 ianuarie simbolizeaza sarbatorirea Unirii Principatelor Romane, ea fiind specificata ca zi libera in reglementarile din 2016 ale Codului Muncii din Romania.
Cei care vor fi la serviciu in aceasta zi, vor primi sume de bani compesatorii, sau li se va acorda o zi libera la alta data, dupa cum prevede Codul Muncii.
Din categoriile celor ce vor fi nevoiti sa lucreze, se numara salariatii din unitatile sanitare sau din alimentatie publica, deoarece asistenta medicala permanenta, cat si aprovizionarea cetatenilor cu produse alimentare, reprezinta servicii de stricta necesitate.
De asemenea, nu vor putea lipsi de la serviciu nici angajatii din mediile unde activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie, sau al specificului activitatii.
Conform Codului Muncii, salariaților anterior precizati "li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, iar in cazul in care, din motive justificate, acest lucru nu este posibil, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru."
Ziua Unirii Principatelor romane, 24 ianuarie, pica in acest an la jumatatea saptamanii, in ziua de miercuri, fiind cea de-a treia zi libera din 2018.
Pana la finalul anului, romanii vor beneficia, in total, de 14 zile de sarbatoare legala, in care nu se lucreaza.
Atentie!
Angajatorii care nu respecta prevederile legale din legislatia muncii privind zilele declarate nelucratoare, neoferind zi libera sau compensatii angajatilor, risca amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.
O scurta lectie de istorie:
In 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire, Unirea Principatelor Romane, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.
Primul pas important pe calea infaptuirii statului national unitar roman a fost făcut la 24 ianuarie 1859, dar Marea Unire a avut loc în 1918 în Alba Iulia.
Domnia lui Alexandru Ioan Cuza, desi scurta (1859-1866), a fost perioada de maxima dezvoltare a Romaniei moderne.
Prin recunoasterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al Romaniei si al primului guvern unitar, prin reformele sale: adoptarea primei Constitutii romanesti, reforma electorala, secularizarea averilor manastiresti, reforma agrara, a invatamantului, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltarii moderne a Romaniei.