2.300 de lei net - noul salariu minim in Romania? Care sunt sansele sa ajungem aici si cand s-ar putea intampla
salariu minim net
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat ca, in baza unei hotarari de Guvern, exista o formula de calcul a salariului minim, de unde rezulta ca acesta ar putea ajunge la valoarea de 2.300 de lei, de la 1.386, nivelul din prezent. Pentru aceasta, insa, trebuie sa se poarte discutii cu patronatele si sindicatele subliniaza ministrul Muncii.
"Pentru prima data, la finalul anului 2019 am pregatit, printr-o hotarare de Guvern, o formula predictibila de majorare a salariului minim ancorat in cativa indicatori. Anul acesta am aplicat aceeasi formula si nivelul de 2.300 de lei a rezultat din urmarirea acestei formule si imi doresc ca dupa ce se termina concediile si sindicatele si patronatele sa vina la Ministerul Muncii sa incepem din nou aceasta discutie si sa nu ne axam doar pe cum o sa arate salariul minim la inceputul anului viitor, ci sa incercam sa o proiectam pe cativa ani, astfel incat si in contextul dezbaterilor europene sa stim exact cu cat si cum va creste salariul minim", a declarat Raluca Turcan, la Antena 3.
Numarul real al angajatilor care beneficiaza, intr-adevar, de salariul minim pe economie, este greu de estimat, deoarce
munca la negru inca se practica in randul companiilor din Romania.
"La noi figureaza aproximativ 1,6 milioane de persoane platite cu salariul minim. Aici vorbim de trei tipuri de salariu minim pentru ca vorbim de trei tituri, studii medii, superioare si salariul minim din constructii.
Din nefericire, ne confruntam cu un fenomen cu doua valente: munca sub declarata, adica oamenii declara in contracte de obicei salariul minim, dar mai beneficiaza si de alte sporuri si beneficii ceea ce ii afecteaza pe termen lung la pensii pentru ca nu au contributivitate la sistemul de pensii si mai grav este munca la negru", a mai explicat oficialul de la Ministerul Muncii.
Care sunt sansele ca salariul minim sa creasca?
In cazul in care Guvernul nu propune solutii paralele cu aceasta propunere, nu ia masuri pentru a combate spatiul fiscal foarte redus care apasa pe umerii companiilor, e putin probabil ca propunerea sa fie primita cu bratele deschise de sindicate si patronate, din cel putin doua mari motive.
Unul ar fi cel al imposibilitatii de a sustine costurile mult prea mari cu forta de munca. Din cate stim, in Romania, statul ia aproape jumatate din suma pe care o firma o plateste luna de luna pentru un muncitor.
Practic, daca salariul minim net pe economie ajunge la 2.300 de lei, angajatorul va trebui sa sustina un cost total de 4.020 de lei lunar.
57.21% din bani ajunge, deci, la angajat, iar restul de 42.79%, in buzunarele statului.
Pe de alta parte, o astfel de propunere vine intr-un moment mai mult decat dificil pentru majoritatea sectoarelor de activitate din Romania. Business-urile continua sa intampine mai provocari, atat de ordin logistic, cat si financiar.
O marire fortata a salariului minim net, nesustinuta de productivitate si eficienta crescuta a mediului privat, va avea fix efectele contrare in economie. Va fi incurajat consumul artificial, va creste inflatia si, prin urmare, banii de care se bucura angajatii in plus nu vor reprezenta o valoare suplimentara la bugetul familiei, ci vor ajunge intr-o gaura neagra a scumpirilor.
O recunoaste chiar ministrul Muncii, care sustine ca, daca decizia nu este adoptata cu acordul mediului privat, se poate ajunge si la concedieri.
Angajatorii, fortati sa mareasca costurile cu forta de munca, vor fi pusi in situatia de a diminua personalul, pentru a-si tine bugetele sub control.
Ramane de vazut daca viitoarele reuniuni ale factorilor de decizie vor stabili ca este oportuna o astfel de miscare, insa ea trebuie conectata la o serie de masuri care sa permita mediului privat sa respira, sa prospere si sa isi indeplineasca, intr-adevar, menirea de "motor economic".
Citeste si: Creste sau nu salariul minim pe economie? Turcan: Oamenii de afaceri trebuie sa fie de acord