2019 ar putea insemna inceputul unei noi crize financiare. Iata principalele pericole
criza financiara 2019criza economica
Analistii economici vad un urias pericol pentru anul 2019 la nivelul economiei globale, care ar putea traversa un nou episod de criza, la fel ca in urma cu un deceniu.
The New York Times scrie ca teama omenirii de a retrai momentele de cumpana economica, pe care le-a traversat de-a lungul istoriei, in ani precum 1929, 2000 sau 2008, s-a acutizat in ultimele luni.
Actiunile au scazut cu 1,5% in acest an, dupa ce au atins maxime ametitoare la inceputul lunii octombrie. Fondurile de hedging au parte de cel mai prost an de la criza, iar datoriile gospodariilor au atins recent un nou maxim record de 13.500 miliarde de dolari, in crestere cu 837 miliarde de dolari de la varful anterior, care a precedat Marea Recesiune.
Punctul sensibil ar putea veni tot din SUA
La fel ca in 2008, anul ultimei crize financiare prin care a trecut omenirea, vulnerabilitatea ar putea fi provocata tot de Statele Unite. Aici, principalul risc il reprezinta creditele acordate studentilor.
Faptul ca aceste persoane nu garanteaza rambursarea banilor reprezinta un potential factor de pericol ce nu trebuie neglijat.
Aproape 20% dintre creditele respective au deja intarzieri de plata sau sunt in default. Procentul poate urca la 40% pana in 2030, potrivit unui raport al Brookings Institution.
Datoria uriasa a Chinei reprezinta un alt risc
Din 2008 pana in prezent, China s-a dezvoltat extraordinar de mult, investind sume substantiale in construirea de fabrici, orase si aeroporturi. Acesti bani au fost insa imprumutati si acum impovareaza tara.
In timp ce o parte dintre analisti vad investitiile chinezilor ca pe un efort reusit al politicienilor de a crea cetatenilor un climat optim de dezvoltare, altii considera ca datoriile generate de cheltuielile acestea sunt "un film horror".
Totusi, cu totii sunt de acord asupra unui lucru: o eventuala destabilizare a economiei Chinei poate arunca toate statele lumii in haos economic.
Sfarsitul erei banilor ieftini pune de asemenea probleme
De cand Banca Centrala americana a inceput sa tipareasca bani pentru a depasi criza financiara, banii sunt ieftini, iar consumatorii si companiile au acumulat volume uriase de datorii.
Unii analisti considera ca datoriile companiilor ar reprezenta cel mai mare risc. Problema este ca ratele dobanzii au inceput acum sa creasca.
Brexitul, o reala amenintare
Si parasirea Blocului comunitar de catre Marea Britanie reprezinta o reala amenintare la stabilitatea economiei mondiale, dat fiind faptul ca este pentru prima data cand un stat paraseste Uniunea Europeana si nu se stiu inca dimensiunile consecintelor negative ale acestei actiuni.
Citeste si:
Topul celor mai importante schimbari legislative de la 1 ianuarie 2019
Sursa foto: pexels.com