200.000 de angajati din sectorul privat se trezesc brusc cu salariile taiate. Noul Cod fiscal loveste fara mila
facilitati fiscale itsalarii itistisalarii in it
Noua coalitie de guvernare a operat pe final 2024 modificari fiscale importante, care vor afecta numerosi angajati ai sistemului privat. IT-istii, de exemplu, dupa ani de cresteri salariale, se vad intrati intr-o perioada in care vor fi nevoiti sa stranga cureaua. De acum, in fata legislatiei fiscale, sunt pe picior de egalitate cu ceilalti salariati din sistem, fara privilegii fiscale.
Conform deciziilor luate la Palatul Victoria, angajatii din IT nu vor mai beneficia de masuri fiscale mai avantajoase in raport cu ceilalti angajati. De acum, si ei vor plati impozit pe venit si vor contribui la Pilonul 2 de pensii. Anul trecut, de exemplu, IT-istii plateau un impozit de 10% pe venit pentru suma care depasea salariul de 10.000 lei brut. De asemenea, acesti angajati erau scutiti de plata contributiei la Pilonul II de pensii (3,75% pentru anul 2023), avand insa posibilitatea de a opta pentru plata intregii contributii (25%).
Impactul acestor masuri asupra industriei va fi unul dificil de gestionat, mai ales in contextul in care - spun expertii - companiile din IT se confrunta deja cu probleme la nivel global, iar disponibilizarile care deja isi fac simtita prezenta s-ar putea amplifica. Prin urmare, vor aparea dificultati semnificative in randul celor ce ies acum de pe bancile scolii, in a-si gasi un loc de munca, in timp ce pe angajatii activi ii paste concedierea.
"Toate companiile sunt nevoite sa isi refaca toate bugetele pentru 2025, sa isi reevalueze proiectele si, bineinteles, sa vada daca vor compensa aceasta lipsa de facilitate sau daca vor renunta la aceasta facilitate si, eventual, la eventuale restructurari. Aceste lucruri nu prea ne incanta pentru ca exista riscul real ca – companiile de IT din Romania sa dea oameni afara, in 2025”, a declarat Edward Cretesu, presedintele ANIS – Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii, conform
StirileProtv.ro.
Cati bani pierd din salariu angajatii din IT, fara facilitati fiscale?
In 2025, angajatii din IT vor fi taxati ca toti ceilalti cetateni, iar pierderile financiare se vor ridica intre 650 si 1.109 lei, in functie de optiunile fiecarui angajat. De exemplu, un programator cu un salariu brut de 15.000 de lei va ramane cu un net de doar 8.775 de lei, comparativ cu 9.884 de lei, cat primea in decembrie, mai arata sursa citata.
Sursa foto: freepik.com