20 de raspunsuri inteligente la intrebarile dificile adresate la interviul de angajare
intrebariraspunsuriinterviuangajareperformantaintrebari interviuinterviu angajare
Intrebarile dificile la interviul de angajare au rolul de a-l provoca pe candidat sa ... gandeasca. Totusi, un asemenea test poate fi sinonim cu "cele mai ingrozitoare 45 de minute din viata ta", scrie Vicky Oliver, autoarea cartii "301 Smart Answers to Tough Interview Questions".
Ne pregatim insa din timp. Business Insider a adunat cele mai dure intrebari din cartea lui Oliver, corelate cu cele mai bune raspunsuri. Depinde in ce masura sunteti de acord cu ele.
1
I: Vei fi dispus sa accepti jobul meu?
R: Peste 20 de ani, da, cand cred ca veti conduce toata compania si veti avea nevoie de un "locotenent" loial, care sa administreze acest departament!
2
I: Daca lucrezi aici cinci ani si nu primesti nicio promovare? Multi dintre angajati nu sunt promovati. Nu te-ai simti frustrat?
R: Cred ca sunt ambitios, dar si pragmatic. Cat timp voi continua sa invat si sa evoluez in functia mea, ma voi simti multumit. Companiile diferite isi promoveaza oamenii in diferite situatii si sunt increzator ca munca ma va motiva si imi va stimula psihicul pentru anii ce urmeaza.
3
I: Care este slabiciunea ta cea mai mare, ci nu vreo calitate secreta?
R: Sunt foarte nerabdator. Ma astept ca angajatii mei sa dovedeasca totul inca de la prima sarcina profesionala. Daca esueaza, incetez sa le mai ofer responsabilitati si fac totul pe cont propriu. Pentru a-mi compensa slabiciunea, am inceput sa-mi pregatesc temeinic oamenii, ca sa stie ce asteptari am de la ei.
4
I: Ai mai jonglat cu locurile de munca. De ce as face acest experiment cu tine?
R: Am schimbat multe joburi, dar sunt mai bun decat ceilalti, deoarece am adunat experienta din toate directiile. Aceasta ma ajuta sa depasesc problemele repede si bine.
5
I: Daca stiai ca firma are probleme, de ce nu ai plecat mai devreme din ea?
R: Lucram atat de intens, pentru a-mi pastra jobul, in timp ce altii erau disponibilizati, incat nu am bagat de seama, nu am avut cand sa-mi caut alt loc de munca. Disponibilizarile sunt la tot pasul. Macar am incercat!
6
I: In CV-ul tau, scrie ca ai fost concediat de doua ori. Cum te-ai simtit?
R: Dupa ce m-am adunat, m-am simtit mai puternic. Este adevarat ca am fost concediat de doua ori, dar am reusit sa imi revin si sa obtin noi joburi, noi responsabilitati, mai bine platite, in companii mai bune. Morala este simpla. Am fost expus si in fata lucrurilor mai putin frumoase ale industriei, dar inca sunt pasionat de ceea ce fac.
7
I: Vad ca ai lucrat 4 ani la firma X, ceea ce este minunat. Dar mai vad ca nu ai fost promovat niciodata. De ce?
R: X este o companie excelenta si datorita echipei mele, ii merge bine in continuare. Dar nu a fost mereu asa. In primii doi ani de munca, angajatii au fost concediati in stanga si in dreapta si am decis sa ma "agat" de job. Dupa ce firma si-a revenit, seful meu a acceptat un job la o companie rivala si firma X a avut nevoie de sase luni pentru a-l inlocui; el a fost inlocuit de un sef care si-a adus proprii oameni. Am tinut de jobul meu si chiar daca nu am fost promovat, nu am considerat ca este momentul sa plec. Din vechiul staff, nu mai era nimeni care sa imi confirme performantele.
8
I: Daca firma are un produs X si piata acestuia se scufunda, ce faci?
R: As cauta noi piete si as discuta cu ceilalti, pentru a face un produs mai bun pentru consumatorii tinta.
9
I: Vrei sa spui ca acum, la 40 de ani, esti gata sa accepti o pozitie entry-level, doar pentru a lucra aici?
R: Uneori, trebuie sa faci un pas inapoi, astfel incat cariera ta sa evolueze. O functie entry-level ma va ajuta sa cunosc mai bine compania dvs.
10
I: Ne place sa avem angajate femei in companie, dar clientii nostri sunt asiatici si doresc ca jobul sa fie obtinut de un barbat.
R: Ce inseamna asta, mai exact? Sunt mult mai calificat sa obtin acest job decat oricine, barbat sau femeie. Tata a avut o cariera de diplomat si mi-am petrecut timpul alaturi de el in Orientul Indepartat. As avea nevoie de mai putina instruire decat un american care a crescut aici (de exemplu) si nu a lucrat peste hotare.
11
I: Ce ai face daca ti-ai dori sa angajezi o femeie, ai cunoaste candidata perfecta, dar seful doreste sa angajeze un barbat?
R: As recomanda sa realizam un test profesional, cu ambii candidati, timp de doua saptamani.
12
I: Ce ai face daca ai lucra cu un coleg care iti fura toate ideile bune? Cum te-ai descurca?
R: In primul rand, as incerca sa laud propriile sale idei, astfel incat sa si le asume. Uneori, prin generozitate, primesti tot generozitate. Daca nu functioneaza, as stabili o intalnire cu sefii, pentru a discuta acest aspect. In final, as discuta chiar cu persoana respectiva. Daca persoana care imi fura ideile este chiar seful meu, as trata situatia cu precautie. Pana la un anumit nivel, jobul meu este sa-l fac pe seful "sa dea bine" in fata altora. Daca as fi recompensat pentru ideile mele, as fi mai mult decat fericit.
13
I: Cate ore lucrezi pe saptamana, de obicei, si de ce?
R: Lucrez cat se poate. Cand clientii nostri beneficiaza de serviciile companiei, vreau sa fie cei mai multumiti, sa nu apeleze la altcineva. Lucrez chiar si in timpul liber.
14
I: Ai cere permisiunea sefului, referitor la demararea unui nou proiect sau ti-ai "rezerva" suficient de multa franghie, "ca sa te spanzuri"?
R: In prima saptamana de munca, as prefera sa il intreb pe sef cum isi doreste sa administram proiectele. Daca isi doreste responsabilitate din partea mea, o sa accept cu mare placere "franghia". Daca isi doreste sa discut mai intai cu el, o sa ma supun regulilor. Cred ca adevarata provocare consta in adaptarea la cerintele locului de munca si eu sunt flexibil.
15
I: Ai facut vreodata o greseala in urma careia compania ta a pierdut bani?
R: Sunt bucuros sa va spun ca nu am comis niciodata o asemenea greseala, care sa aduca un prejudiciu financiar companiei mele.
16
I: Este mai important sa fii norocos sau priceput?
R: Este mai important sa fii norocos, chiar daca priceperea iti poate deschide multe usi. Am fost mereu omul potrivit la locul potrivit. Pot spune ca e o forma de noroc.
17
I: Care sunt circumstantele in care ai accepta sa tradezi increderea cuiva?
R: Cand persoana care mi s-a destainuit a recunoscut comiterea unui act ilegal, imoral. As prefera sa stie si altii despre comportamentul sau.
18
I: Te consideri un lider?
R: Da. Am toate calitatile necesare unui lider. Sunt extrovertit, dar stiu sa si ascult. Ma consider o persoana intreprinzatoare, curioasa si pragmatica, atunci cand este nevoie.
19
I: Poti sa descrii jobul tau de vis?
R: Acesta este jobul meu de vis si tocmai de aceea v-am abordat. Sunt nerabdator sa profit de oportunitatile oferite de companie, sa imi imbunatatesc vizibil cunostintele si sa am o cariera frumoasa.
20
I: Cat de familiarizat esti cu acele politici care iti pot afecta performanta?
R: Sunt familiarizat cu regulamentele internet si imi respect superiorii. Fac tot ce imi sta in putinta sa raman neutru, in cazul disputelor profesionale. Cred ca asa este cel mai bine. Imi plac oamenii si pot lucra cu (aproape) oricine. Astfel, ma concentrez exclusiv asupra muncii mele, ascult indicatiile, depasesc asteptarile si las "politica" pentru politicieni.
Consultant Fiscal Rentrop&Straton