12 decembrie 1791 - se deschide Banca Statelor Unite
banca statelor unitesucursalebanciactiuniguvernpachet de actiunibanca anglieimodele
Dupa incheierea Razboiului de Independenta, Statele Unite aveau o imensa datorie publica. Nu exista, la vremea aceea, nici macar o moneda unica, fiecare stat emitandu-si proprii bani. Ca urmare a acestor doua mari probleme, fondatorii natiunii, imediat dupa elaborarea noii constitutii, s-au gandit ca prima masura care trebuia luata era infiintarea unei banci centrale, care sa preia toate operatiunile financiare ale noului stat federal. O prima masura a fost interzicerea imprimarii monedei nationale in mai multe state.
Prima Banca Nationala a Statelor Unite s-a infiintat la initiativa lui Alexander Hamilton, politician, om de stat, finantist si intelectual american, fondator al Partidului Federalist din Statele Unite. De altfel, Hamilotn a fost si primul secretar al trezoreriei americane in timpul mandatului presedintelui George Washington.
Modelul ales de Hamilton pentru crearea primei banci nationale americane a fost cel al Bancii Angliei. Banca a fost inaugurata la 12 decembrie 1791 si a fost capitalizata prin vanzarea unui pachet de actiuni in valoare de 10 milioane de dolari, o suma uriasa pentru vremea aceea.
Guvernul si-a pastrat actiuni in valoare de 2 milioane de dolari, iar diversi investitori privati au venit cu restul de capital. Banca isi avea sediul la Philadelphia, care pe atunci era capitala Statelor Unite, dar si-a mai deschis inca opt sucursale, cate una in fiecare dintre marile orase ale SUA.