Acestea sunt cele care definesc un bun manager si i individualizeaza in domeniul sau de activitate. Înainte de toate, orice bun manager trebuie sa fie dedicat companiei pe care o conduce si sa adere, sincer, la cultura organizatiei respective pentru a obtine cele mai bune rezultate. De asemenea, sunt cateva caracteristici care ii pot aduce negresit succesul in activitate, unele din acestea native, iar altele care pot fi cultivate in timp.
1. Caracterul ireprosabil - Trasaturile de caracter pentru un bun manager trebuie sa fie pur si simplu ireprosabile, pentru ca acesta sa poata deveni un bun exemplu de urmat pentru angajatii sai. În acelasi timp, felul in care se comporta zilnic cel care conduce echipa, dar si moralul sau nu sunt doar molipsitoare ci si esentiale pentru ca relatiile din cadrul acesteia sa fie cele mai potrivite, sa fie constructive si lipsite de conflicte.
2. Competenta si caldura - Cercetari realizate de Harvard Business School au scos la lumina faptul ca, peste tot in lume, cei mai buni manageri au doua trasaturi unice: competenta si caldura in relatiile cu ceilalti. In acest fel, fiecare dintre acesti manageri a reusit sa-si conduca afacerea atat cu mintea, cat si cu sufletul si sa devina, de-a lungul timpului, un manager de succes.
3. Atitudinea constructiva - O atitudine constructiva la lucru presupune, in primul rand, ca un bun manager sa nu isi consume timpul lamentandu-se despre dificultatile proiectelor si cele ale respectarii termenelor limita, ci sa isi consume toata aceasta energie pentru identificarea acelor solutii care sa ii permita atat lui cat si echipei sa atinga obiectivele cu succes, chiar inainte de deadline.
4. Prioritizarea si focalizarea - Capacitatea de prioritizare a proiectelor reprezinta o caracteristica de baza pentru un manager de top. Acesta va avea, astfel, competenta sa gestioneze simultan mai multe proiecte, insa va sti intotdeauna sa se axeze impreuna cu echipa sa pe dezvoltarea celor mai importante aspecte de care depinde compania la un aumit moment si pe termen lung.
5. Empatia - De ce este nevoie ca un manager sa fie empatic? Pentru ca el trebuie sa conduca toti membrii echipei in atingerea unui obiectiv, indiferent daca acestia au experienta sau se afla la inceput de drum. În momentul in care acesta se apleaca cu intelegere asupra fiecarui angajat in parte si asupra problemelor lui, membrii echipei respective ii vor rasplati efortul si isi vor da toata silinta pentru ca lucrurile sa mearga bine.
6. Perfectiunea - Chiar daca impreuna cu echipa sa un manager nu reuseste sa atinga perfectiunea, trebuie sa incerce constant sa faca acest lucru. Rezultatele vor fi cu mult mai bune atunci cand standardele si obiectivele impuse de la inceputul fiecarui proiect in parte sunt inalte. Iar daca angajatii tai stiu ca si tu, in calitate de leader ceri excelenta de la tine, iti vor urma, cu siguranta, exemplul chiar si involuntar.
7. Organizarea - Pentru ca un proiect sa poata fi dus la indeplinire cu succes, este nevoie ca la inceput sa fie stabilite niste obiective care sa poata fi mai apoi urmarite, cu rezultate contabilizabile. O activitate organizata astfel va permite membrilor echipei sa stie oricand daca activitatea lor are rezultate bune sau sa-si imbunatateasca metoda de lucru si rezultatele.
8. Lucrul in echipa - Cele mai bune realizari sunt, de cele mai multe ori, rezultatul muncii de echipa. Din acest motiv, un bun manager va trebui sa invete sa-si construiasca o echipa eficienta de lucru si sa se implice direct alaturi de aceasta in proiecte, iar cand este cazul sa delege din multele sale obligatii membrilor acesteia. Åži nu in ultimul rand, sa aiba abilitatea sa-i motiveze, constant, pe ceilalti.
9. Managementul timpului - Un bun manager trebuie, in primul rand, sa stie sa managerieze timpul sau, dar si pe cel al celorlalti pentru ca obiectivele sa poata fi atinse la timp. Un bun exemplu in acest sens este Warren Buffett, unul dintre cei mai mari buni lideri corporativi moderni care si-a facut un obicei din a pune toate sarcinile cu prioritate mai mica pe o lista pe care a denumit-o "De evitat cu orice pret".
10. Inovatia si puterea de decizie - Un bun manager se informeaza constant, este flexibil si se adapteaza usor celor mai provocatoare situatii. Åžtie sa riste si sa fie inovativ pentru ca rigiditatea este cel mai mre dusman al progresului. Avand aceste capacitati, va reusi sa transmita si membrilor echipei siguranta sa, identificand, astfel, cele mai bune oportunitati de afaceri care sunt esentiale pentru un business de succes.
Iar ca o completare a tuturor acestor caracteristici, un bun manager trebuie sa fie, intotdeauna, un bun comunicator, care sa ofere constant feedback si sa fie permanent la dispozitia angajatilor sai. Incercand sa cultivi aceste caracteristici poti fi sigur ca vei conduce o afacere si o echipa de succes.
Ultimele NOUTATI
Ce nu iti spune nimeni despre bani la 20 de ani: alegeri financiare care pot schimba tot
ESET: Ransomware-ul continua sa fie un element cheie in peisajul amenintarilor cibernetice in 2025
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si