1 martie 2021. Legenda martisorului: Traditii si Obiceiuri la inceputul primaverii
1 martiemartisortraditiilegendeobiceiuri
A sosit si ziua de 1 marite. Natura revine la viata, incepe o noua epata a vietii, pentru unii dintre noi, poate cea mai frumoasa. Primavara este in sine un miracol, iar legendele si traditiile pentru prima zi de primavara sunt inca un motiv in plus sa ne bucuram de acest anotimp minunat.
Legenda martisorului:
Te-ai intrebat vreodata de ce se daruiesc femeilor martisoare de 1 martie, cu snur rosu si alb? Acest lucru nu este intamplator. Martisorul marcheaza inceputul primaverii, iar povestea lui este legata de un mit vechi.
La romani exista o legenda legata de martisor, care spune ca Baba Dochia avea o fata vitrega pe care nu o indragea deloc. Vrand sa ii amarasca viata, a trimis-o pe fata, intr-o zi geroasa de iarna, sa curete o haina veche, murdara si ponosita la rau, convinsa fiind ca fata nu va izbuti.
Tanara s-a dus la rau sa faca intocmai cum ii spusese mama ei vitrega, dar, oricat ar fi spalat haina, aceasta nu se curata. Vazand fata ca nu izbuteste sa indeplineasca voia mamei sale, a inceput sa curga cu lacrimi amare. Din neant, a aparut un n barbat tanar si frumos pe nume Martisor care a intrebat-o de ce plange.
Fata i-a spus toata povestea, iar tanarul i-a daruit o floare magica cu petale ros-albe si a rugat-o sa mai spele o data haina. Floarea magica a curatat haina ca si cum ar fi fost noua. Fata s-a dus fericita la mama sa vitrega. Baba Dochia a fost uimita de reusita fetei, dar a observat ca acesta nu este singurul "miracol", ci ca fata poarta in par o floare deosebit de frumoasa. Era chiar floarea magica oferita de tanarul chipes.
Baba Dochia a intrebat-o: „De unde ai floare, caci este inca iarna?”. Fata nu i-a raspuns Babei Dochia la intrebare, asa ca aceasta a plecat singura pe munte sa se convinga ca a venit primavara.
Batrana crezu ca primavara a revenit si pleca cu turma pe munte. Pe drum vremea era frumoasa, asa ca a renuntat, pe rand, la cate unul dintre cele 12 cojoace ale sale. Ajunsa insa in varful muntelui, batrana a fost prinsa de un ger napraznic, care a transformat-o pe ea si oile sale, in stane de piatra. Rocile se pot observa si astazi pe muntele Ceahlau.
Citeste si:
Copilul meu trebuie sa devina tot ce nu am reusit eu. GRESIT!
Traditii si Obiceiuri de Martisor
Martisorul nu simbolizeaza numai inceputul calendaristic al primaverii. Martisorul era format din doua fire impletite, innodate, alb si rosu sau alb si negru, care semnifica lupta vietii asupra mortii si biruinta binelui impotriva raului.
Martisorul este oferit de baieti, in dar, fetelor. Fie ca este vorba despre un cadou, fie ca este o floare, o brosa sau orice alt obiect, martisorul este oferit cu snurul rosu si alb. In unele regiuni ale tarii, martisorul este purtat de fete pana la venirea berzelor, dupa care este aruncat. Daca nu se arunca, Martisorul se agata intr-un pom inflorit sau pe un trandafir, pentru a ajuta la trezirea naturii la viata.
De asemenea, legendele populare spun ca, la 1 martie, ursul iese din barlog si isi priveste umbra. Daca este soare si cald, isi aduna lemne, ca sa-si repare ”locuinta” si se baga din nou in barlog. Daca este frig si cer innorat, nu mai intra in adapost si incepe sa se plimbe prin padure.
O alta traditie legata de aceasta perioada este alegerea unei "babe". De regula, de la 1 martie pana la 9 sau 12 martie, in functie de regiunile tarii, romanii isi o zi -care simbolizeaza viitorul - si, in functie de cum va fi vremea in aceasta zi, asa va fi si viitorul lor.
Totodata, traditia spune ca ”De la 9 martie, cand l-a lepadat pe ultimul cojoc al Babei Dochia, incepe si vremea a se incalzi”.
Traditiile vechi mai spun ca femeile, in prima parte a zilei de 1 martie, se spala si se fac frumoase, "ca sa fie sanatoase si sa nu aiba visuri rele, ca visuri rele ca in luna lui Mart n-ai tot anul”.