Viscolul isi face de cap: Centrul unic de comanda si un sistem informatic de 7,5 milioane euro nu functioneaza
viscolcentru de comandasistemfrigmortibanca mondiala
Frigul care paralizeaza Romania de zile bune a lasat in urma zeci de morti, oameni izolati si drumuri inaccesibile, chiar daca Romania detine, macar in acte, un centru unic de comanda. CNCCI (Centrul National de Conducere si Coordonare a Interventiei) in cazul situatiilor de urgenta, este un proiect de peste 200 milioane dolari, finantat de Executiv si Banca Mondiala.
Un sistem informatic integrat (SMISU) ar fi trebuit sa functioneze inca din vara lui 2009. In 2008, consortiul format din firmele S&T Romania si APD Communications Ltd. (Anglia) anunta castigarea unui contract de 7,5 milioane euro in acest sens.
Potrivit
HotNews.ro, centrul inaugurat in 2008 de institutiile statului si oficiali ai Bancii Mondiale ar fi urmat sa coordoneze actiunile in caz de dezastru prin intermediul unui sistem informatic integrat national - SMISU - Sistem de Management Informational pentru Situatiile de Urgenta.
"Odata cu operationalizarea CNCCI a inceput si testarea functionarii SMISU in cadrul unui program pilot care cuprinde CNCCI, Centrul Operational National (CON) din cadrul IGSU, cinci centre operationale teritoriale (Arad, Bihor, Botosani, Bucuresti, Prahova) si centrul operational al Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei. Testele au rolul de a valida solutiile tehnologice propuse de specialisti si evidentia, la nevoie, ajustarile necesare inainte de extrapolarea sistemului la nivel national. IGSU estimeaza ca sistemul sa devina total operational la finele lunii iunie 2009", anunta comunicatul de la acea vreme.
Potrivit sursei citate, sistemul SMISU ar fi trebuit "sa conecteze toate centrele operationale pentru situatii de urgenta" si ar fi urmat sa fie "utilizat in toate etapele managementului situatiilor de urgenta: prevenire, planificare, raspuns si restabilirea starii de normalitate", conform declaratiilor lui Victor Paul Dobre, secretar de stat in cadrul MIRA in acea perioada.