Un nou mandat - un nou proiect! Ce aduce nou Legea educatiei
legea educatieiministerul educatieiciclul pregatitor
Daca n-avem parte de scoli ca-n Occident si nici de finantarea aferenta, musai ca macar organizarea invatamantului sa semene intrucatva. Cu fiecare nou mandat la Ministerul Educatiei, rasare ambitios si cate un nou proiect de reformare. De data aceasta, legea educatiei se vrea a fi ultra-moderna, europeana si demna de secolul actual.
Cele mai importante modificari sunt aduse modului de organizare a cilcurilor de invatamant si alocarii resurselor. Incepand cu anul scolar 2011-2012, ciclul pregatitor va fi inclus in cel obligatoriu, cu alte cuvinte copilul va intra in sistemul educational de la varsta de 6 ani.
Decizia are si un fundament stiintific. Potrivit studiilor internationale, cu cat varsta copilului este mai frageda, cu atat rezultatele sunt mai bune. Pe de alta parte, din dorinta de a reduce rata abandonului scolar, invatamantul gimnazial va fi prelungit pana in clasa a IX-a inclusiv. In aceste conditii, admiterea la liceu se va desfasura potrivit legii incepand cu generatia care intra in clasa a V-a in anul scolar 2011-2012.
Si pentru ca resursele financiare sunt limitate, dar mai ales reduse, se are in vedere instituirea finantarii per elev. Cu alte cuvinte, costurile cu salariile, utilitatile, materialele didactice vor avea in vedere numarul de elevi, dar si performantele educationale.
"Faptul ca aceasta finantare va fi facuta per elev va da atat predictibilitate, cat si sustenabilitate economica scolilor, pentru ca vreau sa va spun ca nicio reforma si niciun sistem nu poate sa functioneze daca n-ai un model economic predictibil", declara ministrul Educatiei referitor la acest aspect.
Curricumul in invatamantul preuniversitar va fi si el modificat, pentru ca astfel accentul sa cada pe dezvoltarea de competente la nivelul tinerilor de liceu si nu pe teoretizari abstracte. De asemenea, vor fi introduse examene transdisciplinare, menite sa ridice nivelul de pregatire al elevilor.
Nici universitatile nu au scapat de vartejul reformator. Noua lege schimba modul de organizare a acestora, permitand implicarea factorilor externi in alegerea conducerii universitatilor. Apoi, se modifica procedurile de acordare a titlurilor universitare de profesor si profesor conducator de doctorat.
Institutiile de invatamant superior vor fi supuse, de asemenea, unui nou mod de clasificare, in functie de nivelul de studii oferite: pana la nivel de licenta, la nivel de master ori doctorat. Aceste criterii vor permite o alocare diferentiata a resurselor de la bugetul de stat.
Noua lege a invatamantului mai prevede, printre altele, ca disciplina Religie sa fie predata doar de catre personal calificat, fara ca aceasta sa fie insa obligatorie. Totodata, pana la ciclul liceal inclusiv, disciplinele Istoria si Geografiei Romaniei, vor fi predate in limba materna copiilor ce apartin minoritatilor nationale.
Evaluarile nationale vor avea loc la sfarsitul claselor a IV-a, a VI-a si a IX-a, iar examenul de bacalaureat se va desfasura incepand cu elevii aflati in clasa a V-a in anul scolar 2012-2013 si va cuprinde mai multe probe de evaluare a competentelor.