Trecerea STS in subordinea Guvernului, propusa de premier, naste controverse
premierstsvictor pontaromania
Trecerea STS in subordinea Guvernului, demers anuntat de premierul Victor Ponta, este o problema de siguranta nationala. Profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir apreciaza ca luarea acestei decizii in mod unilateral, fara acordul CSAT, nu ar fi privita bine de oficialii UE si cei ai NATO.
Premierul Victor Ponta a anuntat ca va sustine promovarea unui proiect de lege in Parlament, prin care Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), va trece din subordinea CSAT in cea a Ministerului de Interne.
"STS apartine unei structuri de informatii si siguranta nationala care este coordonata de un organism cu identitate constitutionala - CSAT. Menirea CSAT este sa coordoneze toate activitatile acestor structuri si sa avizeze toate modificarile legislative care ar afecta natura si prerogativele acestor structuri.
O intiativa unilaterala de trecere in subordinea Guvernului, la Ministerul de Interne, a STS, ar fi de natura sa ridice serioase probleme constitutionale si ar putea fi atacata la CCR de catre presedinte, in virtutea prerogativelor de care acesta dispune", a declarat Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional.
Expertul afirma ca modificarea statutului STS nu reprezinta o problema personala a sefului statului sau a premierului, ci este "o problema de siguranta nationala in sensul cel mai neutru al acestei sintagme".
Conform sursei citate, chestionat daca Executivul ar putea sa dea o Ordonanta de Urgenta pentru a evita problema constitutionalitatii, mai ales ca OUG pot fi contestate la Curtea Constitutionala numai de Avocatul Poporului, expertul a declarat ca "in Romania ordonante de urgenta se pot da in toate domeniile.
A modifica legea de organizare a STS prin ordonanta de urgenta ar fi un semnal, pentru exterior cel putin, la fel de grav ca si gestul de a modifica Codul Penal in directia dezincriminarii unei infractiuni si crearii superimunitatii parlamentare.
STS are o menire descrisa in mod clar de discutiile de la CSAT, menire care il pune in legatura cu structuri europene si euroatlantice. Iar aceste structuri nu cred ca vor privi cu ochi ingaduitori unilateralismul nejustificat al Guvernului", a precizat profesorul Ioan Stanomir.
Serviciul de Telecomunicatii Speciale reprezinta institutia de specialitate, cu personalitate juridica, care organizeaza si coordoneaza activitatile in domeniul telecomunicatiilor speciale pentru autoritatile publice din Romania si alti utilizatori prevazuti de lege.
Potrivit Agerpres, STS asigura inclusiv transmiterea confidentiala a informatiilor din teritoriu la momentul alegerilor parlamentare si prezidentiale.