Romania si Bulgaria, pact pentru protejarea pasarilor din zona Dunarii
romaniabulgariapactproetctiedelta dunarii
Romania si Bulgaria au facut o intelegere potrivit careia au fost stabilite trei zone de-a lungul Dunarii in care cele doua se angajeaza sa protejeze pelicanii, cormoranii pitici, starcii si alte pasari care convietuiesc pe langa fluviul care desparte cele doua tari pe o lungime de 470 de kilometri.
Pactul va include interzicerea exploatarii forestiere si a vanatului in zonele faunei salbatice, relateaza The Voice of Russia.
Prima arie protejata va fi delimitata in zona de est, in jurul Lacului Calarasi din Romania si in jurul lacului bulgaresc Srebarna, supranumit "o Delta a Dunarii mai mica".
A doua arie va fi in centru, in zona lacului romanesc Suhaia si al celui bulgaresc Belene, iar a treia va fi delimitata in jurul Lacului Bistret din Romania si Insulei Ibisha din Bulgaria.
Pactul a fost semant de ministrii Mediului din cele doua tari, respectiv de Ulian Popov din Bulgaria si de Rovana Plumb.
"Romania si Bulgaria vor putea lua impreuna masuri pentru o mai buna protejare a zonelor din jurul lacurilor si a pasarilor migratoare, care se hranesc, isi petrec iarna, isi fac cuiburi si se inmultesc pe ambele parti ale fluviului", a precizat oraganizatia World Wildlife Fund (WWF), care are rolul de coordonator al intelegerii de mediu.
Pe langa interzicerea vanatului si a exploatarii forestiere, pactul ar mai putea include si restrictionarea accesului oamenilor in perioadele de imperechere ale pasarilor.
Documentul va fi prezentat in data de 22 aprilie la Conventia Ramsar, un tratat international vechi de 42 de ani privind conservarea mediului, unde pactul va fi aprobat.