Remus Pricopie, prezent in cadrul Conferintei Ministeriale Regionale pentru Educatie de la Istanbul
remus pricopiecopiieleviscolieducatieprincipii
Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, se va afla, in perioada 10 - 11 decembrie, la Istanbul, la Conferinta Ministeriala Regionala pentru Educatie, cu titlul „Educatie de calitate pentru toti copiii". Conferinta este organizata de Ministerul Educatiei din Turcia si UNICEF, prin Biroul Regional pentru Europa Centrala si de Est si Comunitatea Statelor Independente.
Ministrul Remus Pricopie va prezenta punctul de vedere si actiunile concrete intreprinse de Romania in privinta educatiei incluzive si a egalitatii de sanse la educatie pentru toti copiii.
Datele studiilor privind accesul la educatie a copiilor din Europa Centrala, de Est si de Sud, precum si din Asia Centrala arata ca 2,5 milioane dintre copiii care ar trebui sa se afle in invatamantul primar si gimnazial nu se regasesc in scoala. 1,6 milioane de copii, care ar trebui sa se afle in invatamantul prescolar, nu frecventeaza acest tip de invatamant, iar alte 12 milioane de adolescenti nu frecventeaza scoala. Cei mai multi dintre ei provin din familii defavorizate socio-economic si din zone rurale. Cel mai grav caz il constituie copiii din minoritatile marginalizate, care nu sunt nici macar luati in evidentele nationale de colectare a datelor de identitate. Se estimeaza ca acestia sunt de ordinul milioanelor. Din cei 5,1 milioane de copii cu dizabilitati, se estimeaza ca 3,6 milioane nu sunt integrati in nici un sistem de educatie. Un caz aparte il constituie milioanele de copii care se afla fizic in sistemul de invatamant, dar sunt exclusi de la educatie - acestia sunt considerati ca fiind in afara sistemului.
Pentru a diminua numarul copiilor exclusi din sistemele de invatamant, reprezentantii statelor participante la conferinta vor adopta un plan de masuri care se centreaza pe patru principii concrete: „Fiecare copil in scoala", „Fiecare copil invata", „Fiecare copil invata de timpuriu si este incadrat la timp in sistem", „Fiecare copil este sprijinit prin politici guvenamentale eficiente si reale". Principiile vizeaza atingerea unor scopuri clare: accelerarea politicilor de echitate si acces la educatie si finalizarea de catre toti copiii a unui ciclu complet de educatie de baza (un an de invatamant prescolar, invatamant primar si gimnaziu), dar si a educatiei liceale. Principiile asumate au in vedere ca finalizarea primului an de invatamant prescolar sa aiba loc inainte de varsta de 6 ani.