Protectia sociala se face cu binecuvantarea clerului. A fost adoptata Legea parteneriatului stat-biserica
parteneriatbisericastatprotectie socialabinecuvantarecazuri socialelege
Dupa cum spunea si ministrul Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, parteneriatul public-privat este esential pentru sustinerea economiei autohtone. Pana una-alta insa, statul a incheiat un parteneriat cu biserica. Unul de finantare a cazurilor sociale.
Deputatii au adoptat marti, cu o majoritate covarsitoare, Legea privind parteneriatul intre stat si biserica. Actul normativ prevede ca pana la 80% din banii necesari proiectelor de asistenta sociala derulate de biserica sa fie suportati de la bugetul de stat, restul de 20% fiind acoperit, de catre biserica, prin donatii si sponsorizari.
"Prin implicarea Bisericii, se ofera o solutie complementara de suport social, in conditiile in care este cunoscut deficitul de resurse la bugetul de stat, mai ales pe fondul crizei economice", a declarat Raluca Turcan, presedintele Comisiei de cultura din Camera Deputatilor.
Actul normativ practic recunoaste si sutine implicarea Bisericii in viata comunitatilor, indeosebi pe partea de asistenta sociala. Astfel, acele cazuri speciale care vor avea binecuvantarea bisericeasca, vor beneficia si de suportul financiar al statului.
Sunt vizate in acest sens mai multe categorii de persoane: copii aflati in dificultate, persoane adulte cu dizabilitati, persoane varstnice lipsite de venituri, care nu se pot intretine singure, persoane care au avut de suferit de pe urma calamitatilor naturale, familii sarace care nu pot asigura ingrijirea si educatia corespunzatoare copiilor, nu au acces la servicii de asistenta medicala si nu sunt cuprinse in sistemul de protectie sociala a statului.
Pe de alta parte, autoritatile locale vor deveni parteneri la proiecte prin punerea la dispozitie a terenurilor, cladirilor si a unor sume de bani necesare derularii actiunilor finantate.