Prima zi la un loc de munca pentru 350 de elevi din Bucuresti
job shadow dayad xenopolbucurestielevijoburimunca
La a XII-a editie a Job Shadow Day, cel mai mare program de orientare profesionala pentru elevi al organizatiei Junior Achievement Romania, 350 elevi din clasele a XI-a si a XII-a din 36 de licee din capitala au petrecut ziua de 10 aprilie in umbra unui angajat din domeniul in care tinerii vor sa profeseze. 54 de companii, institutii publice si organizatii neguvernamentale din cele mai variate domenii au gazduit tinerii pentru a le arata ce inseamna o zi la locul de munca.
"Ce vreau sa devin cand voi fi mare?; Care este cea mai potrivita meserie pentru mine?; Cum sa ma pregatesc ca sa fac meseria dorita.", acestea sunt intrebarile la care orice tanar se gandeste inainte de a termina liceul. Programul international de orientare profesionala Job Shadow Day, aflat la a XII-a editie si derulat cu sprijinul comunitatilor educationale si de afaceri din toata tara, vine in ajutorul viitorilor absolventi de liceu. Inainte de activitatea de shadowing, elevii deruleaza la clasa impreuna cu dirigintele activitati de orientare profesionala din ghidul Job Shadow Day prin care invata sa scrie un curriculum vitae si o scrisoare de intentie, cum sa se prezinte la un interviu si in ziua de shadowing. Dupa ziua petrecuta in companie sau in institutie, elevii impreuna cu dirigintii discuta la clasa despre aceasta experienta.
Pe parcursul zilei de shadowing, elevii participanti, recomandati de cadre didactice si intervievati de echipa Junior Achievement Romania, au observat cum lucreaza angajatii, au primit sarcini individuale si de echipa si au primit raspunsuri la intrebarile din Jurnalul Job Shadow. Astfel ei au avut la finalul zilei o radiografie a profesiei respective, intelegand care sunt studiile necesare, responsabilitatile si dificultatile, echipamentele folosite si modul de lucru in echipa. La randul lor, angajatorii au aflat mai multe despre asteptarile si pregatirea tinerilor de liceu, putand sa contribuie activ la formarea lor profesionala timpurie.
Cele mai dorite domenii de anul acesta sunt: institutii publice (35%), IT&C (15%), sanatate (13%), cultura/arta (9%), finante-banci (9%), juridic (8%), marketing si comunicare (7%), turism & HORECA (6%), jurnalism (6%), resurse umane (5%).
"Experienta Job Shadow a avut un mare impact asupra perspectivei mele privind domeniul psihologiei si reprezinta un factor important in luarea deciziei cu privire la cariera mea profesionala. Am avut ocazia sa cunosc oameni minunati, cu o experienta si calificare impresionanta de la care am avut ce invata si de la care pot "fura meserie"." - Carina Udrea, eleva in clasa a XI-a la Colegiul National Gheorghe Sincai din Bucuresti
"Aceasta experienta mi-a aratat ca trebuie sa imi imbunatatesc abilitatile si ca lucrul intr-o companie ca cea in care am fost nu este deloc usor." - Mihai Stanciu, elev in clasa a XI-a la Colegiul Economic A.D. Xenopol din Bucuresti.
"Ne dorim ca Job Shadow sa devina o practica obisnuita a angajatorilor care isi inteleg rolul de investitori in educatia si formarea tinerilor. Aceasta nu este o simpla vizita in companie sau institutie in care elevii sunt spectatori, ci este o zi normala de munca in care elevii primesc sarcini de lucru, sunt implicati in activitatile curente ale echipei si sunt incurajati sa contribuie la proiectele in lucru. O zi in care un licean ia contact cu mediul de afaceri sau institutional si observa ce se intampla intr-o zi de munca din punct de vedere al responsabilitatilor, al relatiilor dintre colegi si al relatiei cu clientul este o zi castigata pentru toata lumea: elevi, angajati, profesori si parinti ", declara Daniela Staicu, Marketing & Communication Manager la Junior Achievement Romania.
Programul Job Shadow Day se adreseaza si elevilor din clasele 0-X, acestia petrecand o zi de lucru la locul de munca al unuia dintre parinti. In acest an, la program participa peste 28.000 de elevi (6-19 ani) din 200 de localitati din toata tara, numarul participantilor triplandu-se in ultimii trei ani.