Peste 180 de specializari nu mai indeplinesc conditiile de acreditare si intra in LICHIDARE
facultatispecializarimihnea costoiuministerul educatieiuniversitatistudii
Peste 180 de specializari din invatamantul romanesc superior nu mai intrunesc conditiile de acreditare sau pur si simplu nu mai sunt necesare; patru universitati vor intra in monitorizare, iar sase universitati cu autorizatie provizorie nu mai au voie sa tina examen de admitere, a precizat miercuri ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu.
"Anual, Ministerul Educatiei are obligativitatea, in conformitate cu Legea educatiei, sa aprobe nomenclatorul specializarilor si structura specializarilor din invatamantul superior si structura universitatilor. Aceasta analiza ministerul a declansat-o incepand cu anul universitar 2012-2013 si de patru-cinci luni de zile suntem in dialog cu Agentia Romana de Asigurare a Calitatii si cu universitatile, pentru a definitiva aceasta hotarare de guvern. In urma verificarilor Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii si a discutiilor cu universitatile s-a constatat ca 183 de specializari nu mai indeplinesc conditiile de acreditare sau nu mai sunt necesare, nu mai sunt dorite de universitati, motiv pentru care astazi am aprobat intrarea in lichidare a acestor specializari si am precizat explicit ca universitatile nu mai au dreptul sa organizeze examen de admitere incepand cu anul 2013-2014 la aceste specializari", a spus Costoiu, citat de Agerpres.
Costoiu subliniaza ca s-a constatat ca un numar insemnat de specializari din universitati acreditate nu mai sunt in ton cu standardele de asigurare a calitatii si tocmai de aceea universitatile vor intra sub monitorizare.
"Sunt patru universitati care intra in monitorizare speciala, cu aceeasi precizare, ca nu mai au dreptul sa organizeze examen de admitere la specializarile mentionate in hotararea de guvern, iar un numar de sase universitati care sunt autorizate provizoriu nu mai au dreptul sa organizeze examen de admitere la nicio specializare din cadrul universitatii. Practic, universitatile respective fiind in lichidare, ca si structura", a mai precizat Costoiu.
Ministrul spune ca cele sase universitati care nu mai au voie sa tina examen de admitere au fost anuntate inca din 2012 de acest lucru.
"Anul trecut, in HG au fost informate de faptul ca timp de un an de zile, adica pana la 31 martie 2013, au obligativitatea sa isi depuna dosarele de autorizare, respectiv de acreditare. Niciuna din cele sase universitati nu a considerat necesar sa faca acest lucru, incercand sa mearga mai departe asa cum functionau. Nu am acceptat acest lucru", a explicat Costoiu.
Care sunt cele sase institutii vizate? Universitatea "Mihai Viteazu" din Craiova, Institutul Romano Catolic din Iasi, Societatea Ateneul Roman - Universitatea Ecologica Traian din Deva, Fundatia pentru promovarea invatamantului european - Universitatea Wales din Bucuresti, Fundatia universitara Millenium din Timisoara si Asociatia pentru invatamant superior in Comert si Turism - Universitatea de Stiinte Arte si Meserii din Bucuresti.
Cele patru universitati acreditate care intra in monitorizare sunt Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucuresti, Universitatea "Mihai Eminescu", Universitatea "Mihail Kogalniceanu" si Universitatea Financiar Bancara, doar una dintre acestea avand un program de studiu care este acreditat si pentru care exista posibilitatea organizarii examenului de admitere in intervalul 2013-2014, spune Costoiu.
"Nu se pune problema afectarii studentilor din anii anteriori. Studentii vor finaliza cursurile in specializarile pe care le-au urmat cu examene de licenta la universitatile acreditate, in special pentru universitatile acreditate provizoriu. Nu exista posibilitatea ca vreun student sa fie afectat, tocmai din acest motiv am spus ca nu se mai pot face inscrieri incepand cu anul 2013-201", a declarat oficialul guvernamental.
Costoiu i-a sfatuit pe candidati sa fie atenti la informatiile care vor fi actualizate pe site-ul Ministerului Educatiei pentru a vedea exact care sunt specializarile cu autorizatie provizorie si care sunt cele acreditate, informeaza sursa citata.
"Daca exista vreo institutie de invatamant, cu ghilimelele de rigoare, care nu apare in HG, aceasta institutie de invatamant nu exista, acea specializare nu exista. Ii rog chiar pe parinti, pe elevi, sa se uite foarte atent, pentru a nu mai avea fenomene de genul "Spiru Haret" in urmatorii ani", a conchis Mihnea Costoiu.