Persoanele care doresc ajutor social vor trebui sa lucreze in folosul comunitatii
ajutor socialcomunitateioan botisanofm
Doar persoanele care muncesc in folosul comunitatii vor mai putea beneficia de ajutorul social. Primariile vor fi obligate sa conceapa planuri de lucrari efectuate de beneficiarii venitului. Plata ajutorului se va realiza pe baza indeplinirii acestor activitati. "Ne intereseaza cum abordam relatia dintre ajutorul social si munca. Banii se vor acorda acelor persoane care muncesc si in masura in care comunitatea se implica in a se dezvolta prin munca celor care primesc venitul minim garantat", a spus ministrul.
"Un lucru fundamentat prin in lege este legat de faptul ca acesti oameni beneficiaza in fiecare luna de masurile active ale agentiilor de ocupare a fortei de munca. Daca in 2010 aceste persoane trebuiau sa se prezinte o data la trei luni pentru a beneficia de aceste masuri, din 2011 beneficiaza de tot pachetul de masuri active", a incheiat Botis.
Deputatii au adoptat pe 20 decembrie cu 171 voturi pentru, 54 contra si 2 abtineri modificarea Legii 416/2001, astfel incat conditiile de acordare a ajutoarelor sociale (venitul minim garantat) au devenit mai drastice. Agentiile de ocupare a fortei de munca trebuie sa verifice daca acesti bani se platesc in concordanta cu noile prevederi legale.
Serviciul de ajutor social sprijina categoriile de persoane aflate in dificultate prin consiliere si asigurare de servicii. Totodata, acorda spriijin financiar si material, in conditiile legii. Familiile si persoanele singure ale caror venituri se situeaza sub nivelul lunar al venitului minim au dreptul la ajutor social.
O persoana singura primeste 125 lei, o familie formata din 2 peroane - 225 lei, o familie formata din 3 peroane - 313 lei, o familie formata din 4 persoane - 390 lei si o familie formata din 5 persoane - 462 lei.
Pentru fiecare alta persoana peste numarul admis de 5, ajutorul creste cu 31 lei. Pentru solutionarea cererii de ajutor de la stat, se va realiza o ancheta sociala.