Un raport publicat marti, 8 aprilie, de Organizatia Amnesty International, cu ocazia Zilei Internationale a Rromilor, denunta abuzurile suferite de populatiile de rromi din Europa si acuza cateva state ca nu au luat masuri adecvate.
"Guvernele sunt reticente in a recunoaste amploarea problemei rromilor si se manifesta prea reactiv atunci cand incearca sa combata excesele acestora", este de parere Marco Perolini, cercetator al Amnesty International.
Organizatia pune in discutie rolul politiei din Franta, in timpul actiunilor din 2013, si o acuza pe aceasta de hartuire in timpul dezmembrarii mahalalelor improvizate, cand au fost desfiintate 165 de tabere de rromi, care gazduiau aproximativ 20.000 de oameni. Organizatia mai acuza politia ca nu protejaza suficient minoritatea rroma si nu cerceteaza intotdeauna eficient, pentru a gasi autorii reali ai unor atacuri ce le sunt atribuite rromilor.
O alta tara incriminata este Republica Ceha, unde grupuri de dreapta au organizat, in 2013, mai multe raiduri anti-rromi, fara a fi urmate de o condamnare ferma din partea autoritatilor. Mai mult decat atat, in orasul Duchcov insusi primarul a participat la o demonstratie impotriva populatiei rrome.
In Grecia, Amnesty International acuza politia ca nu a intervenit la atacul indreptat impotriva comuniatii rrome din Etoliko, din ianuarie 2013, atunci cand indivizi mascati au lansat cocktail-uri Molotov si pietre asupra caselor locuite de rromi.
In concluziile raportului publicat in 8 aprilie, Amnesty International solicita guvernelor sa se asigure ca politia nu utilizeaza forta in mod disproportionat in interventia lor in taberele de rromi si sa identifice si pedepseasca autorii rasisti ai unor atacuri impotriva acestora.