O tabara de pomina pentru cei mici
tabara coolturala booklandtabaraiarnafilmeteatrecopiiparinti
Parintii si cadrele didactice deopotriva depun eforturi considerabile pentru a-i incuraja pe copii sa invete cu drag. Din pacate, aceste tentative se soldeaza, de cele mai multe ori, cu un esec, iar cauzele sunt multe si dintre cele mai diverse. Teama de profesori, grija notelor si a temelor sunt doar cativa factori care transforma bucuria de a invata intr-o corvoada. Activitatile motivante si placute, metodele interactive si diversificate de obtinere a unor cunostinte si aptitudini noi sunt metodele de invatare catre care orice copil ar trebui directionat. Eficienta invatarii practice este sustinuta de studiile de specialitate, care demonstreaza ca orice informatie este asimilata cu o mai mare usurinta si placere atunci cand este oferita in afara cadrului formal de studiu.
Un exemplu care vorbeste de la sine este experienta educationala memorabila de care s-au bucurat copiii prezenti in Tabara Coolturala BookLand. Structurata pe 2 module, a cate o saptamana fiecare, cea de-a doua editie a taberei s-a desfasurat in doua locatii diferite, in Muntii Apuseni la Pensiunea „Sub Piatra” si pe Valea Lotrului la Pensiunea „Valahia”. Cu un concept inovator la baza, copiii cu varsta cuprinsa intre 10-18 ani au avut parte de un mix echilibrat de activitati culturale, cognitive si distractive. Astfel, pe parcursul celor sapte zile petrecute in tabara, 100 copii din peste 30 orase au descoperit frumusetea invatarii practice, fara stresul notelor, chiar in mijlocul naturii.
Distractia disciplinata a fost cuvantul de ordine, fiecare activitate fiind atent gandita cu scopul de a sustine dezvoltarea personala, stimularea inteligentei emotionale si creativitatea copiilor. Sursele de entertainment nu au fost deloc putine si, in decursul urmatoarelor zile, insusirea tehnicilor de supravietuire, cunoasterea punctelor cardinale, cursurile de fotografie, pescuit sportiv si sah, workshop-urile de oratorie si dezbateri i-au incurajat pe cei mici sa cunoasca, sa isi provoace mintea, sa faca schimb de idei si sa experimenteze lucruri noi.
Asistati in permanenta de cadre specializate, copiii prezenti in tabara au avut ocazia sa exploreze zonele turistice din imprejurimi. Schitul Sub Piatra, Pestera lu’ Papara, Cascada Pisoaia, Dealul cu melci, Casa memoriala Avram Iancu, Cascada Sipote si Salina Turda s-au numarat pe lista atractiilor turistice pe care copiii din Muntii Apuseni au avut oportunitatea sa le viziteze, in timp ce Cascada Lotrisor, Manastirea Cozia, Parcul National Cozia, Pestera Cascadelor, Cascada Vizuinilor si Hidrocentrala Ciunget au fost destinatiile care i-au fascinat pe cei de pe Valea Lotrului.
Fiecare zi petrecuta in tabara a beneficiat si de prezenta unui invitat special, copiii avand ocazia sa ii intalneasca si sa fie inspirati de campionul la sah Marius Ceteras, actorul Vasile Calofir, presedintele Federatiei de Handbal Alexandru Dedu, presedintele Toastmasters Timisoara, Marius Cazacu, trainerii Ina Custura, Madalina Serban si Shadi Hassan.
„BookLand e oaza mea de liniste… si aceasta <Oaza> pe termen lung imi da incredere si-mi sporeste moralul de care aveam nevoie. In ultimile zile s-au creat niste intalniri rare in doua dintre multele tabere pe care si le-ar dori si organizatorii (carora le multumesc sincer pentru invitatie). Da, cred ca suntem destui care ne dorim exemplul BookLand insa trebuie doar sa facem un singur gest, sa ne punem in miscare! E o datorie sa transmitem, sa vorbim cat mai mult despre ceea ce se intampla la conferinte si prin tabere. Am intalnit copii senzationali, absolut speciali, talentati si cred ca le-as multumi si lor cu o plecaciune imensa daca nu mai intai le-as multumi parintilor care mai au astfel de "preocupari". Multumesc Mihaela, multumesc Doris, Alexandra, Dan! Si multe pupicuri tuturor copiilor!”, ne-a marturist actorul Vasile Calofir.
“Inteligenta emotionala joaca un rol esential pentru viitorul oricarei persoane din societate. Prin activitatile culturale educative care umpleau toata ziua cu buna dispozitie si dezvoltare, tabara Bookland a contribuit la dezvoltarea inteligentei emotionale a copiilor. Sa reusesti sa creezi activitati antrenante pentru tineri cu varste intre 9 si 17 ani care sa-i dezvolte in acest domeniu nu este simplu, insa aici s-a atins acest obiectiv. Ma uitam la modul in care se desfasura intreaga tabara si, cu zambetul pe buze stateam, ma gandeam: “Ce mult mi-ar fi placut sa existe astfel de tabere cand eram si eu de varsta lor…”, a declarat Ina Custura, trainer & co-founder “Calatorii prin Sunet”.
“Am fost placut surprinsa de implicarea celor de la Asociatia BookLand. Tabara coolturala este mai mult decat joaca si recreere. Este o investitie in fiecare copil in parte, este timp de calitate petrecut alaturi de oameni valorosi, este atentie si dedicare pentru fiecare personalitate. Pentru un om care a lucrat numai in programe cu adulti, experienta de consiliere profesionala, pe care am avut-o cu copii din tabara, a fost revelatoare. Nu ar trebui sa uitam nicio clipa forta creatoare a acestor copii si capacitatea lor nemasurata de absorbtie a informatiei. Este de datoria noastra sa gasim parghiile prin care sa le incitam si sa le satisfacem curiozitatea. Tabara coolturala organizata de BookLand s-a dovedit a fi solutia pentru mai bine de 50 de copii.”, a spus Madalina Serban, GCDF trainer, supervisor & career counselor (www.consilierincariera.ro).
Iar serile au fost departe de a fi considerate plictisitoare, copiii au petrecut la Pijamas party, s-au bucurat de seara de film si teatru si si-au impartasit cele mai frumoase fotografii si amintiri la un foc de tabara.
Ce-a de-a doua editie a Taberei Coolturale Bookland isi inchide portile si de aceasta data cu multe amintiri frumoase, experiente de neuitat si cu un bagaj de cunostinte imbogatit. La cererea copiilor si a parintilor incantati de feedbackul acestora, se va organiza o tabara de iarna pentru toti participantii. Mai multe detalii si informatii despre Tabara Coolturala Bookland pe www.book-land.ro/tabara