NOUL COD RUTIER. Va expira permisul? Ce acte sunt necesare?
noul cod rutieractepermis de conducereexamen
Odata cu adoptarea noului COD RUTIER, care va intra in vigoare la data de 19 ianuarie, reinnoirea permisului se va face numai cu vizita medicala. Iata care sunt analizele pe care trebuie sa le faceti, dar si de ce acte mai aveti nevoie, in cazul in care v-a expirat permisul.
Modificari privind reinnoirea permiselor auto
O modificare a Codului Rutier 2013 se refera la reinnoirea permisului de conducere, care se va face doar dupa un control medical prealabil.
Noile reglementari rutiere stabilesc ca prelungirea valabilitatii administrative a permisului de conducere este conditionata de efectuarea verificarii medicale corespunzatoare categoriilor de permis detinute.
Pana acum, la reinnoirea unui permis auto expirat, nu se impunea efectuarea examinarii medicale. Investigatiile medicale pentru obtinerea permiselor auto se vor face doar in centrele de profil, policlinicile sau spitalele care au contract cu sistemul de asigurari.
Fara examen, dar cu anumite conditii
Legea precizeaza clar ca eliberarea permiselor de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza fara sustinerea unui nou examen, insa vor trebui respectate anumite conditii, care vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului administratiei si internelor, scrie avocatnet.ro.
In cazul expirarii, pierderii, furtului sau modificarii datelor privind detinatorul permisului, aveti nevoie de urmatoarele acte: actul de identitate (original si copie); fisa detinatorului permisului de conducere (poate fi completata de mana), permisul de conducere a carui preschimbare se solicita in original si copie, daca este cazul; declaratie-tip de pierdere/furt/deteriorare, care se va obtine de la ghiseu, daca este cazul.
Contravaloarea unui permis de conducere este de 68 de lei si se poate achita la CEC.
Mai sunt necesare: documentul care atesta schimbarea numelui, certificat de casatorie, hotarare de divort, fisa medicala - tip din care sa rezulte ca sunteti apt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie, daca preschimbarea se solicita dupa expirarea valabilitatii permisului de conducere.
Ce analize medicale se fac la schimbarea permisului
In Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 631 din data de 8 septembrie 2010 a fost publicat Ordinul ministrului sanatatii nr. 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale, necesare pentru conducerea unui autovehicul.
Astfel, pentru punerea in aplicare a noilor norme, ordinul clasifica conducatorii auto in doua categorii: grupa 1, care cuprinde conducatorii auto ai autovehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 si BE si grupa 2, ce vizeaza conducatorii auto ai autovehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E.
Nou cod rutier mai precizeaza: Candidatii pentru obtinerea permisului de conducere a autovehiculelor prevazute in grupele 1 si 2 sunt obligati sa efectueze un examen medical in scopul depistarii uneia sau mai multor afectiuni prevazute in normele minime cuprinse in anexa la ordin, scrie site-ul juridice.ro.
Examinarile medicale trebuie sa fie efectuate inainte de eliberarea initiala a permisului de conducere, iar ulterior, conducatorii auto sunt obligati sa efectueze examinarile medicale, ori de cate ori permisul de conducere este reinnoit, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare.