Noul Cod de procedura civila: Modernizarea justitiei din Romania
cod procedura civilamedieredoru tomamediatorjustitie
La aproape patru ani si jumatate de cand proiectul sau a fost aprobat de Executiv si prezentat de Ministerul Justiţiei, noul Cod de procedura civila (Cpc) intra in vigoare de astazi, vineri 15 februarie 2013.
Acum patru ani si jumatate, codul a fost prezentat ca o oportunitate pentru accelerarea proceselor, simplificarea procedurilor si reducerea costurilor proceselor pentru justitiabili si pentru stat, potrivit
Agerpres.
Noua reglementare procesual-civila consacra o serie de institutii noi, precum procedura privind cererile de valoare redusa sau procedura de filtrare a recursurilor.
Totodata, apare contestatia privind tergiversarea procesului sau sesizarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.
Noul cod incurajeaza partile sa recurga la mediere, introduce sau modifica unele reguli privind comunicarea citatiilor si regimul juridic al exceptiei de necompetenta.
In plus, apar noi solutii pe care le pot pronunta instantele investite cu solutionarea cailor de atac, recursul in interesul legii, procedura de executare silita s.a.
Va fi reconfigurata competenta materiala a instantelor judecatoresti pentru a se asigura o impartire echitabila a cauzelor, care sa conduca la accelerarea procedurilor judiciare.
Faptul ca partile implicate intr-un proces vor fi obligate sa treaca pe la mediator inainte de a incepe anumite litigii pentru a se informa asupra avantajelor pe care le ofera procedura medierii, va genera o bogata activitate pentru mediatori si va arata daca mediatorii sunt pregatiti pentru un rol atat de serios in structura sistemului judiciar romanesc, a declarat pentru Manager.ro Mediatorul Autorizat Doru Toma, Managing Partner la Toma - Birou de Mediere si Presedinte al Asociatiei Romane pentru Mediere.
Tot vineri intra in vigoare Legea privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti adoptata de Parlament la 29 ianuarie a.c., precum si cea de punere in aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila.