Ministerul Muncii: Romanii care lucreaza in Italia si-au gasit un loc de munca in Italia prin cunostinte sau prin firme private de mediere
ministerul munciangajatiitaliaromanialocuri de munca
Romanii care lucreaza in Italia si-au gasit un loc de munca in Italia prin cunostinte sau prin firme private de mediere, fara sa apeleze la institutiile publice, care promoveaza de asemenea locuri de munca in afara tarii, precizeaza Ministerul Muncii, intr-un comunicat.
"Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, informeaza, in mod curent, cetatenii romani, prin intermediul consilierilor EURES si al celor doua help desk-uri din Targu Jiu si din Iasi, dezvoltate prin proiectul “SAFE” si dedicate Italiei, despre drepturile avute la locul de munca in Italia si pune la dispozitie datele de contact ale sindicatelor si institutiilor de asistenta italiene. Numai ca, in general, cetatenii romani si-au gasit un loc de munca in Italia prin cunostinte, prin firmele private de mediere sau in mod direct de la angajator si nu apeleaza la institutiile publice. Astfel ca, in domeniul agricol, EURES nu a mediat in ultimii trei ani niciun loc de munca pentru Italia", se arata in comunicatul preluat de Mediafax.
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca dispune de oferte de munca temporare in agricultura, oferite de angajatori din Spania, Portugalia, Danemarca, locurile de munca prin EURES fiind sigure, iar medierea gratuita, mai precizeaza Ministerul Muncii..
Institutia o numit o delegatie care se va deplasa in perioada urmatoare in provincial Taranto din Italia, pentru a identifica problemele cu care se confrunta angajatii romani si posibilitatile de imbunatatire a conditiilor de munca pentru emigranti romani.
"Chiar in perioada urmatoare, atasatul pe probleme de munca si sociale se va deplasa in zona Ginosa – Taranto pentru a identifica problemele punctuale cu care se confrunta angajatii romani si pentru a discuta despre imbunatatirea conditiilor de munca si de viata ale celor care locuiesc in aceasta zona a Italiei. Biroul atasatului pe probleme de munca si sociale a inceput deja demersurile pentru stabilirea unor intalniri cu reprezentantii autoritatilor locale si ai comunitatilor de romani, potrivit sursei citate.
Reactia Ministerului Muncii vine ca urmare a reportajului aparut in publicatia britanica The Observer, care a relevant faptul ca mii de femei romance care lucreaza in agricultura in provincia Ragusa din Sicilia sunt victime a numeroase abuzuri, inclusiv amenintari si agresiuni sexuale.
Politia locala a confirmat la randul ei ca aproximativ 7.500 de femei, majoritatea romance, traiesc si muncesc in conditii de sclavie in fermele din regiunea Ragusa.
Reporterii publicatiei The Observer au vorbit cu zece romance care lucreaza in fermele din Ragusa — regiunea Italiei lider la productia de legume si fructe — si toate au descris exploatarea si agresiunile sexuale ca fiind ceva de rutina. Ele sunt obligate sa munceasca 12 ore pe zi in conditii de caldura extrema, fara apa, cu salarii neplatite si obligate sa traiasca in cladiri izolate in conditii degradante si neigienice. In timp ce muncesc, trebuie sa faca fata adesea si violentei fizice, amenintarilor cu arme si santajelor indreptate chiar si impotriva familiilor.