Legea zilierilor a trecut de Camera Deputatilor
legea zilierilorcamera deputatilorpsdpnludmrioan botis
Deputatii au aprobat marti, cu 158 de voturi pentru si 128 impotriva, Legea zilierilor. Actul normativ prevede impozitarea castigurilor brute ale acestora cu 16%.
De asemenea, cei care angajeaza zilieri au obligatia sa ii plateasca pe acestia cu minim 2 lei pe ora si maxim 10 lei pe ora, iar activitatea unui angajat sezonier poate fi de maxim 90 de zile pe an.
Legea nu este pe placul PSD si nici al PNL. "Cui foloseste acest proiect de lege? Statului, fiindca doreste sa-si incaseze impozitul de 16%. Nu foloseste sezonierilor", a spus deputatul PSD Ion Cindrea. Acesta a mai adaugat ca actul normativ poate genera efecte necontrolabile pe piata muncii si ca acesta nu prevede asigurari pentru zilieri si nici echipamente de protectie pentru acestia. "E nevoie de apararea drepturilor celor care muncesc. Daca le luam numai impozit pe venit, nu-i aparam in niciun fel", a declarat si liberalul Eugen Nicolaescu.
UDMR sustine legea, deoarece considera ca acest tip de activitati, muncile sezoniere, au scapat de sub control.
Ioan Botis, ministrul Muncii, crede ca noul Cod al Muncii si Legea zilierilor
vor genera 200.000 de locuri de munca in acest an. Mai mult de jumatate vor aparea prin limitarea muncii la negru, potrivit lui.
Alte prevederi ale Legii zilierilor:
- Durata activitatii ocazionale poate fi exercitata pentru cel putin o zi, corespunzator cu 8 ore de munca.
- Durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucratorii minori care au capacitate de munca. Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca.
- Niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile