La Tarom se pregatesc concedieri si salarii mai mici
taromconcedieripersonalprofit
Conducerea Tarom intentioneaza sa faca reduceri de personal si de salarii si sa renunte la trei aeronave si la operarea unor curse catre zone in care au loc conflicte. Aceasta este declaratia lui Nicolae Demetriade, directorul executiv al companiei aeriene nationale, citat de Agerpres.
"Va trebui sa facem sacrificii si de o parte, si de cealalta, si de partea managementului, care va trebui sa inteleaga ca trebuie sa renunte la unele lucruri, chiar si la o parte din salariu. Ca sa putem sa cerem tuturor ceilorlalti oameni din companie sa accepte anumite renuntari, luam in calcul ajustari de personal si de salarii", a spus Demetriade.
Oficialul a declarat ca Tarom are acum 2.090 de angajati si ca sunt anumite zone de activitate in care salariile sunt extrem de mici, dar sunt si activitati care, daca sunt pastrate, chiar cu salarii mici, nu aduc niciun avantaj, niciun plus de imagine.
Demetriade a mai spus ca este posibil ca Tarom sa renunte la anumite avioane, care ar trebui reparate ca sa poata functiona in urmatorii ani, ceea ce ar necesita costuri.
Este vorba despre trei avioane, doua Airbus A 310, despre care Demetriade spune ca sunt foarte vechi si foarte mari consumatoare de petrol, si un avion inchiriat in 2008. Intreaga flota Tarom cuprinde 24 de aeronave.
Compania Tarom a inregistrat pierderi de 66 milioane de lei in primele patru luni din 2013, cu 30 milioane de lei mai putin fata de rezultatul negativ estimat in planul de management.
Compania a avut anul trecut pierderi de 236 milioane lei.
Planul de management, aprobat de Consiliul de Administratie in luna martie, prevedea pierderi de 143 milioane lei in acest an, de 18 milioane lei in 2014, urmand ca in 2015 si 2016 compania sa realizeze profit de 92 milioane lei, respectiv 173 milioane lei.
Tarom a initiat in martie un program de retragere voluntara a personalului, vizand reducerea personalului cu 10% pana la finele anului.
Compania vizeaza o majorare a numarului de pasageri transportati cu 100.000 pe an, de la 2,3 milioane in acest an la 2,6 milioane in 2016, si o majorare a gradului de incarcare a aeronavelor, de la 68% in acest an la 75% in 2016.