La noi, pana si japonezii iau apucaturi mioritice
japonezieconomieangajati
Sunt recunoscuti in toata lumea asta drept "extraterestrii" economiei, in primul rand pentru seriozitatea demonstrata in derularea afacerilor. Este vorba, desigur, despre investitorii japonezi, pe care si i-ar dori orice guvern national. Mai ales pe cei din domeniul auto, considerat "varful de lance" al economiei japoneze si "motorul" industriei globale.
Si cu toate ca pana acum nu s-a facut niciun fel de tam-tam mediatic pe aceasta tema, investitorii japonezi au descins si in tara noastra, mai precis in Zona Libera Braila. Unde este "creierul" celor nu mai putin de cinci unitati de productie pe care producatorul de componente auto Yazaki le detine in Romania. Este vorba despre cinci fabrici unde, la sfarsitul anului trecut lucrau nu mai putin de 6.800 de angajati.
Iar afacerile par sa mearga mai bine decat au sperat japonezii la venirea in Romania, din moment ce, in doar cateva luni, numarul angajatilor de la Centrul de productie din Braila a ajuns deja la 1.344 de posturi. Iar aceasta cifra poate creste cu inca alte 830 de noi locuri de munca, in cel mai scurt timp, ceea ce, desigur, ar fi o mana cereasca pentru Braila, oras lovit nemilos de sceptrul somajului.
Numai ca, surpriza, aici intervine deja primul "scurtcircuit". Pentru ca, la doar un an si jumatate dupa "descinderea" in zona, japonezii par sa-si fi dat seama ca, pe plaiurile noastre mioritice, lucrurile pot merge si altfel. Asa ca investitorii japonezi au conditionat pur si simplu crearea noilor locuri de munca de acordarea unor importante ajutoare de la stat! Iar din acest moment lucrurile se complica serios, fie si pentru simplul fapt ca, atat in Zona Libera Braila cat si in Portul Braila mai exista si alti invstitori straini, inclusiv americani. Care, daca autoritatile romane cedeaza in fata neasteptatului ultimatum din partea japonezilor, cu siguranta ca vor cere si ei ajutoare de stat. Ceea ce ar reprezenta o periculoasa deschidere a "cutiei Pandorei".
Pe de alta parte, daca japonezii vor reclama ca nu sunt sprijiniti de catre stat si acestia vor ameninta cu relocarea productiei intr-o alta tara, atunci putem vorbi de o adevarata "bomba" sociala ce poate fi oricand detonata de catre familiile miilor de angajati care depind exclusiv de prezenta Yazaki in Romania. Asa ca, oricum ar lua-o, guvernantii se intreaba desigur cu naduf cum se face ca, pana si japonezii, au luat apucaturi mioritice, la nici doi ani dupa venirea in Romania…