Gabriel Oprea: Taxarea marilor averi este dorita de marea majoritate a romanilor
gabriel opreataxaremarile averivotparlament
Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, sustine ca taxarea marilor averi este un proiect dorit de peste 80% dintre romani. El mentioneaza ca, daca taxa ar fi fost aplicata din 2010, de cand a fost propusa, la bugetul de stat s-ar fi strans aproximativ 6 miliarde de euro.
Presedintele UNPR spune ca partidul pe care il conduce a decis ca in primele zile de dupa Sarbatoarea Pastelui sa puna in dezbaterea Camerei Deputatilor si sa supuna votului, proiectul de lege privind taxarea averilor foarte mari. "Noi invitam la vot toate formatiunile politice si vom vedea atunci cine va vota pentru adoptarea proiectului si cine va fi impotriva", a spus Oprea.
Taxa - pe ultima suta de metri
In context, el a reamintit ca initiativa legislativa a obtinut toate avizele necesare, beneficiaza de sprijinul Coalitiei, a trecut de Senat si se afla in prezent in faza finala de avizare la Camera Deputatilor, care este si camera decizionala.
Totodata, Oprea a precizat ca Legea taxarii averilor mari si foarte mari este o masura exceptionala pentru o perioada exceptionala si a adaugat ca pentru cei mai bogati romani plata unui impozit marit ar insemna "cat o excursie in Dubai".
Ai mult, cotizezi mult
"Pe timp de criza, cei care au mai mult trebuie sa contribuie cu mai mult, iar cei care au mai putin trebuie sa contribuie cu mai putin. Aceasta lege are o fundamentare atat financiara, cat si sociala. Daca ne raportam la averile celor mai bogati 300 de romani, vedem ca in 2003 aceste averi insumau 11 miliarde de euro. In 2011, deci luand in calcul efectele crizei economice, cele mai mari 300 de averi insumau 30 de miliarde de euro, adica triplu. Pentru acesti oameni, plata unui singur procent pe avere, timp de trei ani, nu este o povara. Este suma pe care ar cheltui-o intr-o vacanta la schi sau, cum spunea domnul ministru Diaconescu, o excursie in Dubai", a explicat Gabriel Oprea.
Decizia nu afecteaza salariile sau investitiile
El a precizat ca taxarea marilor averi nu afecteaza negativ nici investitiile private, nici nivelul salariilor. Gabriel Oprea a tinut sa sublinieze ca daca taxa pe marile averi ar fi fost aplicata din 2010, de cand a fost propusa, la bugetul de stat s-ar fi adus aproximativ 6 miliarde de euro.