FBI si SRI, pe urmele hackerilor. Prejudiciul se ridica la 4 milioane de dolari
fbisrisecret servicehackerigrupare infactionala
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism efectueaza astazi perchezitii in Bucuresti si in judetele Gorj, Olt, Ilfov, Valcea, Bacau, Timis si Caras-Severin. Sunt vizati mai multi suspecti de fraude informatice care au inselat aproximativ 100 de cetateni americani. Prejudiciul se ridica la patru milioane de dolari.
In urma unei actiuni desfasurate de ofiteri de politie judiciara cu ajutorul SRI si al ofiterilor FBI si Secret Service din cadrul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, a fost desfiintata o grupare formata din 20 de persoane specializata in fraude informatice, potrivit Agerpres.
Procurorii sustin ca membrii gruparii au obtinut beneficii financiare substantiale din inducerea in eroare a aproximativ 100 de cetateni americani, prin organizarea de licitatii frauduloase pe site-uri de profil.
In perioada 2009 - 2012 , infractorii au creat o schema complexa de fraudare a cetatenilor americani, prin recrutarea de persoane cu abilitati in utilizarea calculatoarelor si cunostinte de limba engleza, pentru postarea de licitatii frauduloase pe diferite site-uri.
Infractorii i-au convins pe cumparatorii din SUA ca bunurile, autoturisme, autovehicule, electronice sunt reale, urmand ca banii trimisi de acestia pentru garantarea tranzactiilor sa fie pastrati de o societate de garantare de tip Escrow.
Anunturile fictive postate de invinuiti erau create prin modificarea unor anunturi reale, prin schimbarea numelui si adresei de email ale vanzatorului, cumparatorii fiind astfel indusi in eroare, pentru a transfera in conturi indicate de invinuiti un avans, fara ca acestia sa primeasca apoi, bunurile licitate.
Pentru ridicarea sumelor de bani achitate de clientii americani, liderul gruparii a procurat diplome de licenta falsificate, in specialitatile medicina si teologie, actele fiind utilizate pentru obtinerea de vize de acces pe teritoriul SUA pentru membrii gruparii.
Infractorii se deplasau pe teritoriul SUA, unde le erau expediate acte de identitate, permise de conducere, documente de calatorie, toate falsificate, actele fiind utilizate in scopul ridicarii in numerar a sumelor de bani si expedierii acestor sume in Romania.