Dosarul referitor la tragedia aviatica din muntii Apuseni va fi instrumentat de Parchetul Militar
dosarmuntii apuseniparchettragedievictime
Procurorul care instrumenta cazul acestui accident aviatic din Apuseni si-a declinat competenta si a trimis dosarul catre Parchetul Militar, transmite Agerpres.
Aceasta masura a fost luata din cauza ca procurorul de caz a descoperit detalii suficiente care ar putea sa stabileasca faptul ca in accident ar putea fi vinovati si militari.
Potrivit sursei citate, pana in acest moment dosarul era cercetat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, care insa, dupa intrarea in vigoare a noului Cod Penal, nu mai poate face cercetare penala atunci cand sunt implicati militari.
"Din actele de urmarire penala realizate pana in prezent a rezultat ca se impune audierea unor persoane din cadrul unor institutii centrale ale statului, cu atributii in gestionarea situatiei de urgenta generate de producerea unui accident de aviatie civila, persoane avand calitati ce atrag competenta Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia parchetelor militare", arata un comunicat al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Potrivit expertilor, acest lucru inseamna ca in ancheta autoritatilor pot fi cercetati si gasiti vinovati si angajati ai IGSU, ministerului Apararii Nationale sau Serviciului de Telecomunicatii Speciale.
Agerpres scrie ca rezultatele cercetarilor vor fi aflate dupa finalizarea unei anchete care va dura cel putin un an. Accidentul aviatic din Apuseni a condus la moartea a doua persoane care, insa, au supravietuit impactului avionului cu solul.
Potrivit sursei citate, decesul lor ar putea fi efectul unui mod deficitar in care s-au derulat operatiunile de cautare si salvare a victimelor.
Dupa accident, ministrul de Interne, liberalul Radu Stroe, si-a dat demisia. Cu doua zile inainte fusesera demisi secretarul de stat in MAI Constantin Chiper, seful Romatsa si directorul de operatiuni din aceasta institutie.