David: In afara tarii traiesc intre 6 si 8 milioane de romani
cristian davidromaniforumidentitatecomunitati de romanieuroparlamentari
Romanii din afara granitelor au probleme legate de mentinerea identitatii, dar si de integrare si acomodare in noile societati, a spus vineri ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David.
David a inaugurat lucrarile Forumului Romanilor de Pretutindeni, care are loc vineri si sambata in Capitala, discutand despre "o realitate care arata ca in afara granitelor traiesc intre 6 si 8 milioane de romani".
"Ei sunt fie in jurul granitelor Romaniei, in comunitati istorice, care sunt stabili si care au purtat de-a lungul istoriei identitatea nationala romaneasca. In jurul granitelor traiesc poate doua-trei milioane de romani, incluzand tarile din jurul granitelor, fie ca vorbim de Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Tarile Balcanice si, desigur, vorbim de romanii din Basarabia, cei care sunt cetateni ai Republicii Moldova. Acestora li se alatura circa patru sau cinci milioane de romani care, in procesul migratiei, s-au stabilit mai la inceput in SUA, Canada, tari care reprezentau visul democratiei, care au construit comunitati romanesti importante. Alaturate acestora sunt noile comunitati din spatiul european, preponderent constituite in ultimii 23 de ani, care, ca dimensiune si importanta, au crescut spectaculos in ultimii zece ani, ceea ce ne arata in spatiul european undeva 2,7 — 3,5 milioane de romani", a declarat Cristian David, potrivit Agerpres.
David a spus ca Turcia si tarile arabe au devenit noi destinatie pentru romanii care isi cauta de munca; odata ajunsi in aceste tari, romanii infiinteaza comunitati.
"Problemele acestora sunt, in principal, legate de mentinerea identitatii nationale — fie ca vorbim de cea lingvistica, culturala sau spirituala, pe de o parte; pe de alta parte, noile probleme care tin de elementele de integrarea si acomodarea cu noile societati si care vizeaza problematica drepturilor, drepturi care sunt izvorate din cetatenia europeana, dar si drepturi ale romanilor care nu au cetatenia romana sau cetatenia europeana si care sunt raspanditi in statele din jurul granitelor, dar si in alte state ale lumii, unde din motive independente de vointa lor, de-a lungul timpului, au fost obligati si constransi (...) sa renunte la cetatenia romana. Dar sunt romani, chiar daca au cetatenia vremelnica sau statornica a unui alt stat. Problemele lor de identitate sau de drepturi sunt in obligatia noastra si de aceea avem obligatia de a fi in slujba lor", a spus David.
"Romanii din afara granitelor sunt corp comun cu romanii din Romana si practic intregesc esenta si creativitatea poporului roman si nu putem sa facem distinctie, din aceasta perspectiva, intre cei care traiesc in Romania si cei din afara granitelor pentru ca, pana la urma, cu totii avem o radacina comuna, radacina neamului romanesc", a explicat Cristian David.
David a mai precizat ca functia de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni este "o platforma de ingemanare strategica si executiva" formata din 18 institutii la diferite niveluri.
La forum participa 150 de oficiali ai mediului asociativ romanesc, experti, antreprenori si europarlamentari, informeaza sursa citata.