Daily Mail: Organizatiile infractionale din Romania, responsabile pentru 92% din furturile de la bancomatele britanice
bancomatemarea britaniehoticardurifraudaprejudicii
Organizatiile infractionale din Romania sunt responsabile pentru numarul tot mai mare de jafuri la bancomatele din Marea Britanie, scrie Daily Mail. In ultimul an, numarul furturilor la ATM-uri a crescut semnificativ si politia sugereaza ca 90% din acestea sunt operate de imigrantii romani. Au existat 7.572 furturi de la bancomate in primele 4 luni ale anului, in crestere de la 2.553 cazuri inregistrate in aceeasi perioada a lui 2012.
Si alte automate de plata sunt vizate de hoti, precum cele care emit bilete in statiile feroviare. Tehnicile folosite sunt cele traditionale si pot genera pagube uriase - in 2013, frauda cu carduri va aduce un prejudiciu de 400 milioane lire sterline, scrie sursa citata.
Infractorii ii incoltesc pe clientii bancomatelor, pentru a citi codurile PIN si apoi le fura cardurile. In unele situatii, hotii folosesc dispozitive din metal, care "imobilizeaza" cardul utilizatorului in aparatul bancar.
Politia londoneza spune ca 92% din aceste fraude bancare sunt comise de infractorii romani. In luna martie, autoritatile din Europa au arestat 44 membri ai unei retele care se ocupa cu fraudarea cardurilor bancare. Infractorii vizau "victime" din Marea Britanie si alte 15 state. In urma operatiunii Pandora Storm, au fost inchise "atelierele" in care erau confectionate dispozitivele folosite la furturile bancare si autoritatile au perchezitionat 82 de case din Romania si Marea Britanie.
In 2008, infractorul roman Adu Bunu a fost arestat pentru cinci ani, pentru clonarea a peste 2.000 de carduri bancare. Adu Bunu a produs un prejudiciu de 1,1 milioane lire sterline.
Politia a gasit fotografii in care fiul cel mic al romanului se cocota pe un munte de bani. Detectivul-sef Steve Head din cadrul politiei londoneze a explicat: "Vedem si ceea ce fac infractorii cu banii in Romania. Ii investesc intr-un stil de viata excentric, isi cumpara masini si locuinte scumpe. Discutam despre o LACOMIE - lacomia celor care organizeaza asemenea infractiuni, lacomia profesionistilor care ii ajuta".
O alta inselatorie presupune ca infractorii sa ii sune pe oameni acasa, spunand ca fac parte din departamentul de securitate al bancii la care sunt clienti.
Hotii ii "avertizeaza" pe cetateni ca detaliile lor bancare au fost furate si le pun o serie de intrebari de "securitate". Ei le solicita si divulgarea codului PIN, dupa care trimit un "curier", care sa colecteze cardurile respective.
FFA (Financial Fraud Action) ii sfatuieste pe cetateni sa se protejeze impotriva hotilor de carduri bancare. Ei trebuie sa stea aproape de bancomat, atunci cand tasteaza codul PIN, astfel incat sa nu-l vada altcineva.
"Daca un individ te impinge sau te supravegheaza, anuleaza tranzactia si mergi la alt bancomat. Nu accepta ajutorul strainilor aparent bine intentionati, care vor sa-ti distraga atentia si sa-ti sustraga cardul. Daca dintr-un anumit motiv, cardul tau ramane blocat in bancomat, anunta imediat banca respectiva".