Coruptia institutionalizata ne tine departe de spatiul Schengen
ueromaniabulgariaschengengranite
Nu mai reprezinta o noutate ca in Romania, dar si Bulgaria, guverneaza legea spagii si a pilelor de tot felul, pe oriunde. Motiv pentru care granitele noastre si ale bulgarilor sunt considerate nesigure de catre multe state membre al UE.
Comisia Europeana va inainta in cursul acestei saptamani planul sau de reforma a spatiului Schengen, insa propunerile nu vor viza cazurile Bulgariei si Romaniei.
Desi ambele tari au indeplinit cerintele tehnice pentru a adera la Schengen, pentru membrii existenti - condusi de Franta si Germania - coruptia sistemica din serviciul public submineaza controalele la frontiera.
Unul din principalele puncte de disputa este ca, daca Bulgaria si Romania vor fi admise in Schengen, ar fi creat "un pod terestru" din Grecia pana in teritoriul Schengen continental. In prezent, Grecia nu are frontiere terestre cu alte state Schengen, si in conditiile in care frontiera dintre Grecia si Turcia este principala poarta de intrare spre Europa a imigrantilor ilegali, pierderea actualei "zone-tampon" constituie o problema.
Aderare in doua etape
Polonia, care gestioneaza acum acest dosar in calitate de detinatoare a presedintiei prin rotatie a UE, a readus in discutie ideea unui acces al Romaniei si Bulgariei la Schengen in doua etape: se pastreaza pentru moment controlul pasapoartelor in cazul frontierelor terestre si maritime, dar sa fie eliminat cel pentru transportul aerian.
Aceasta i-ar bloca, in teorie, pe imigrantii ilegali din Grecia sa treaca in Bulgaria de la inceput. Exista insa o problema. Planul de aderare partiala presupune ca pasagerii care calatoresc cu avionul intre doua aeroporturi din Schengen sa arate documentele de identificare. Nu mai este insa cazul. O multime de companii aeriene permit acum accesul la bordul unui avion fara a fi aratat pasaportul in vreun stadiu: nici la check-in, nici la aeroport si nici chiar la urcarea in avion.