Controale la firmele care fac afaceri cu bunuri culturale mobile
igprtablouribunuri culturale mobilefirmepolitiavanzare
Circa 130 de societati comerciale care au ca obiect de activitate vanzarea/cumpararea de bunuri culturale mobile au fost verificate de politistii Directiei de Investigatii Criminale-I.G.P.R./ 57 de bunuri au fost sigilate si 65 de tablouri, icoane, carti de cult si piese de arta decorativa au fost ridicate, in vederea expertizarii si continuarii verificarilor.
Directia de Investigatii Criminale din I.G.P.R. a organizat, la nivel national, o actiune de control a societatilor comerciale care au ca obiect de activitate vanzarea/cumpararea de bunuri culturale mobile, in colaborare cu Directia de Investigare a Fraudelor si Directia Ordine Publica din cadrul I.G.P.R. si specialisti din cadrul directiilor judetene pentru cultura si patrimoniu cultural national.
Politistii au efectuat controale de specialitate la 128 de agenti comerciali care desfasurau activitati de comert cu bunuri culturale mobile.
In timpul actiunii, politistii si consilierii de specialitate au constatat 2 infractiuni, una la Legea 182/200, republicata, privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, iar una la Legea nr 50/1991, republicata, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.
Au fost aplicate 21 de sanctiuni contraventionale, dintre care 12 la Legea nr. 12/1990, republicata, privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, 7 la Legea nr.182/2000, republicata, privind protejarea patrimoniului cultural national mobil, si 2 la O.U.G. nr.43/2000 privind protectia patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes national.
De asemenea, 57 de bunuri au fost sigilate si lasate in custodie, pana la clarificarea situatiei acestora, intrucat nu au putut fi prezentate acte privind provenienta, iar 65 de bunuri culturale– tablouri, icoane, carti de cult si piese de arta decorativa au fost ridicate urmand a se efectua verificari referitoare la provenienta acestora.
Au fost identificate 38 de persoane, din randul deponentilor bunurilor in regim de consignatie, dar si dintre administratorii societatilor comerciale controlate, fata de care exista suspiciuni ca au achizitionat bunurile de pe piata neagra.
In urma controalelor efectuate s-a constat faptul ca mai multe societati comerciale, dintre cele inscrise in baza de date a Ministerului Culturii - Registrul galeriilor de arta autorizate, si-au incetat activitatea, fara a notifica autoritatea emitenta a avizului de functionare in acest sens.
Totodata, politistii au facut 14 sesizari catre Directiile Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National cu privire la incalcarea art. 35 din Legea 182/2000 republicata, precum si cu privire la existenta unor bunuri cu valoare de patrimoniu, puse in vanzare in societatile comerciale verificate.