Complexul de Servicii sociale de zi OMINIS, aproape finalizat
sorin oprescuominisadulticopiipersoane varstnicestr turnu magurele
Primarul General, Sorin Oprescu, a vizitat astazi stadiul lucrarilor la Complexul de Servicii sociale de zi "OMINIS - din grija pentru oameni", din str. Turnul Magurele, sector 4. Complexul, cu o suprafata de 3.800 mp, va deservi un numar de 300 de persoane/zi si va cuprinde o cresa, o gradinita, un centru de zi pentru persoane varstnice, cantina si spalatorie sociala, centru de zi pentru copii cu dizabilitati etc.
'Sunt bucuros ca am reusit intr-un an sa transformam un spatiu insalubru, un adevarat focar de infectie, intr-un complex integrat de servicii sociale, pe care sa il redam comunitatii. Este pentru prima data cand reunim sub acelasi acoperis o multitudine de servicii destinate protectiei categoriilor sociale vulnerabile, copii, batrani si persoane cu handicap' a declarat Primarul General care a explicat ca, in cadrul acestui Complex vor exista o cresa, gradinita, afterschool, un centru de formare profesionala, un centru de zi pentru adolescenti cu tulburari de spectru autist, cantina si spalatorie sociala precum si un alt centru de zi pentru copiii cu dizabilitati.
'In cadrul acestui complex, se va amenaja si un centru de zi pentru persoanele varstnice, unde batranii care nu pot fi lasati singuri acasa pe timpul zilei vor putea fi adusi dimineata aici de catre apartinatori si luati seara. In acest centru, varstnicii vor beneficia de asistenta medicala primara, trei mese pe zi si diverse activitati de socializare, precum si activitati in aer liber. Prin aceasta initiativa ne dorim sa redam demnitatea acestor oameni, pentru ca este foarte important sa nu ne uitam batranii. De asemenea, va fi amenajata o biblioteca si un centru informatic unde persoanele varstnice vor fi instruite sa utilizeze computerul si internetul pentru a putea comunica mai usor cu rudele din strainatate' a mai adaugat Primarul General.
Imobilul unde va functiona complexul de Servicii sociale de zi 'OMINIS — din grija pentru oameni', si care va avea o capacitate de 300 de persoane/zi, a fost construit in anii '60, iar in anul 2000, cladirea a fost abandonata, fiind vandalizata si incendiata de mai multe ori. Toate acestea au adus prejudicii cladirii inclusiv structurii sale de rezistenta, cu degradari provocate de inundatii repetate in special a subsolului imobilului. La sfarsitul anului 2012, la initiativa Primarului General, Primaria Capitalei a demarat actiunile de constructie ale Complexului de Servicii Sociale. In prezent lucrarile sunt finalizate in proportie de 90%, se lucreaza la finisajele interioare.
Complexul de Servicii sociale de zi 'OMINIS — din grija pentru oameni' va cuprinde:
1. Centru de formare profesionala pentru profesioniștii din sistemul de asistenta sociala și categoriile defavorizate cu o capacitate de 28 cursanti/grupa. In cadrul acestui centru se vor derula numeroase cursuri gratuite de specializare si calificare organizate de DGASMB pentru a veni in sprijinul celor care doresc sa se perfectioneze in domeniul de asistenta sociala, florari, decoratori, peisagisti, ingrijire copii etc. Anual se pot califica 500 de persoane.
2. Centru de ingrijire și educatie timpurie pentru copii 0-3 ani. Cresa, cu capacitate de 40 de locuri, ofera o alternativa moderna de puericultura pentru parintii care doresc sa se intoarca la serviciu.
3. Centru de zi pentru persoane varstnice—reprezinta prima initiativa a Primariei Capitalei in acest sens, in vederea prevenirii institutionalizarii persoanelor varstnice. Capacitate — 18 locuri.
4. Centru de zi pentru copii 4 — 7 ani, cu o capacitate de 30 locuri, va functiona in regim de gradinita cu program scurt si program prelungit.
5. Centru de zi pentru adolescenti cu tulburari de spectru autist, cu o capacitate de 20 locuri, in care personal specializat va oferiservicii specifice tulburarilor de spectru autist, prea putin abordate de catre serviciile sociale publice si private din Bucuresti.
6. Centru de zi pentru copii cu dizabilitati, cu o capacitate de 23 locuri; Centrul va oferi servicii copiilor cu dizabilitati care, din cauza nevoilor speciale, nu pot fi inscrisi in sistemul public de invatamant.
7. Biblioteca și punct de comunicare informatica.Punctul informaticva fi dotat cu calculatoare si internet, unde persoanele varstnice si copiii ale caror rude sunt plecate in strainatate vor fi instruiti si incurajati sa comunice prin mijloace moderne (skype etc.)
8. Spalatorie sociala; capacitate: 10 masini de spalat si 10 uscatoare destinate categoriilor defavorizate care nu dispun de infrastructura casnica necesara.
9. Cantina sociala; capacitate 120—persoane/zi. Destinata copiilor si adultilor care nu realizeaza venituri timp de 90 de zile consecutiv.
10. Birou de informare cu privire la drepturile consumatorilor si drepturile de asistenta sociala; — prin intermediul acestui birou, toate persoanele interesate vor fi informate cu privire la drepturile pe care le au in cadrul sistemului de asigurari si asistenta sociala.
11. Policlinica sociala undese vor oferi servicii medicale gratuite (diverse specializari) atat copiilor cat si adultilor.
12. Magazin caritabil — va reprezenta un concept unic in Romania, prin care persoanele fara posibilitati materiale pot obtine diverse produse alimentare si nealimentare(provenite din donatii individuale si corporate) in schimbul prestarii unor ore de voluntariat in cadrul complexului OMINIS.