CNSAS a anuntat ca Dosarul Dunarea Operativ va fi desecretizat
cnsasdunareaarhivadesecretizarecsat
CNSAS a anuntat ca incepand de astazi la sediul institutiei pot fi studiate documentele din Fondul "Operatiuni Valutare Speciale" - Intreprinderea de Comert Exterior Dunarea.
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a anuntat ca in aceasta luna, S.R.I. a predat circa 1.498 dosare, insumand 3.128 volume, toate acestea apartinand Fondului mentionat.
La finalul lui 2013, presedintele Traian Basescu a anuntat ca a propus CSAT desecretizarea acestei arhive, dar premierul Victor Ponta s-a opus acestui demers.
"In sedinta CSAT din 1 octombrie, am initiat o hotarare de desecretizare a ultimei parti a arhivei Dunarea, asa-numita Dunarea Operativ. Solicitarea a fost respinsa ca urmare a pozitiei premierului, care nu a fost de acord. Am incercat sa obtin semnaturile membrilor CSAT pe alta varianta, in care un proiect se transmite ministrilor. Serviciile secrete au semnat-o, dar premierul nu a vrut sa semneze, si nici ceilalti ministri.
Pe 30 octombrie, am transmis o adresa SIE si CNSAS, primului sa treaca la predarea arhivei Dunarea Operativ si CNSAS informatia ca poate incepe sa preia arhiva", a spus Traian Basescu.
In acel moment, seful statului a anuntat ca dosarele au rolul de a stabili diverse "legaturi" cu unii politicieni.
Dan Voiculescu a condus Crescent Romania si a derulat afacerile prin IC Dunarea in timpul dictaturii Ceausescu.
Voiculescu a devenit patronul firmei Crescent, dupa cum a dezvaluit el insusi in cartea "Adevarul despre Crescent". Potrivit afirmatiilor acestuia, arhiva Crescent s-ar afla in Cipru.
Seful statului a explicat in cadrul unei emisiuni de televiziune, ca aceasta arhiva ascunde multe operatiuni speciale ale fostei Securitati, oferind exemplul vanzarilor de armament in zone cu embargo sau vanzarile cetatenilor romani de etnie germana sau israeliana.