Cel putin 400 de detinuti ar putea fi eliberati in urma aplicarii noului Cod Penal
detinutianpinchisorinoul cod penalpedeapsa
Circa 400 de detinuti ar putea beneficia de legea mai favorabila, odata cu intrarea in vigoare a noilor coduri, astazi, 1 februarie. Comisiile mixte au analizat aproape 31.000 de dosare ale persoanelor private de libertate, potrivit Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP).
"Inaintam aceasta cifra sub rezerva ca, potrivit legii, modificarea unei pedepse ori a unei masuri educative definitiv aplicate reprezinta atributul exclusiv al instantei de judecata, comisiile avand doar sarcina de a sesiza instantele competente in situatiile in care apreciaza ca se impune modificarea sanctiunii, in urma succesiunii in timp a legilor penale", subliniaza ANP intr-un comunicat citat de Agerpres.
In cadrul tuturor inchisorilor s-au constituit si au functionat comisii mixte, formate din judecatori, procurori si personal administrativ.
Acestia au avut sarcina de a evalua incidenta legii penale mai favorabile in cazul persoanelor aflate in executarea pedepselor si a masurilor educative privative de libertate, tinand cont de faptul ca de astazi au intrat in vigoare noile coduri - penal si de procedura penala.
Comisiile de evaluare au verificat pentru fiecare persoana, cuantumul si stadiul executarii fiecarei pedepse si au incercat sa gaseasca situatiile care pot atrage o aplicare a legii penale mai favorabile.
Conform ANP, in anumite cazuri s-au facut propuneri privind diminuarea pedepsei unor detinuti sau a inlocuirii pedepsei inchisorii cu masura educativa a internarii intr-un centru de detentie, cu mentionarea datei estimative la care se implineste durata pedepsei reduse.
"Urmare a acestei analize, s-a constatat ca se impune sesizarea instantelor de judecata, pentru ca acestea sa se pronunte asupra eventualei incetari a executarii pedepsei privative de libertate, pentru un numar de aproximativ 400 de cazuri", estimeaza ANP.