Ce facem cu angajatii part-time?
contracte part timesalariati part timepart time 2018contracte part time
Conform OUG 79, incepand cu 1 ianuarie 2018 angajatii part-time care nu au un alt contract cu norma intreaga la alta firma trebuie sa achite contributii sociale raportate la nivelul salariului minim brut pe tara.
Concret, asta inseamna ca pentru un salariu brut de, sa zicem, 500 de lei, corespunzator unui program de lucru de 2 ore pe zi, firma angajatoare trebuie sa calculeze si sa vireze catre buget contributii in suma de 676 de lei (!). Cu alte cuvinte, suma cu care este taxat un venit este mai mare decat venitul in sine!
Modificarea este prevazuta in Codul fiscal, art. 146, alin.5, modificat.
Pare ca vorbim despre un caz particular, despre o situatie extrema si rar intalnita, dar realitatea este ca sunt nu mai putin de 1 milion de persoane cu contracte part-time inregistrate in Romania, iar dintre acestea foarte multe intra direct sub incidenta prevederii mai sus mentionate (nu au un alt contract cu norma intreaga, la alta firma).
Consecinta? Contractele part-time - o forma foarte eficienta de reducere a somajului - vor putea disparea din peisaj.
Consultantul fiscal Adrian Benta explica la finalul anului 2017 ca angajatorii datoreaza plata contributiei la pensii si sanatate pentru contractele de munca cu timp partial, calculata la o baza egala cu valoarea salariului minim brut garantat in plata, cand salariatii realizeaza venituri salariale brute intr-o suma mai mica decat salariul minim brut. Majorarea bazei de calcul se aplica doar pentru cheltuiala angajatorului si nu pentru contributia individuala a salariatului, incepand cu veniturile salariale aferente lunii august 2017 conform OG nr. 4/2017 pentru modificarea Codului fiscal.