Cati detinuti vor fi eliberati de la 1 februarie
detinutipuscariecod penaljustitie
Ministerul Justitiei arata, in cadrul unei estimari, cati detinuti ar putea fi eliberati la intrarea in vigoare a noului Cod penal, conform Agerpres.
Aproximativ 200 de detinuti, in mare parte condamnati cand erau minori sau aflati in ultima perioada de executare, ar putea fi eliberati la intrarea in vigoare a noului Cod penal, estimeaza Ministerul Justitiei.
Ministerul arata, intr-un comunicat citat de Agerpres, ca in cadrul penitenciarelor s-au constituit si functioneaza, conform HG nr. 836 din 30 octombrie 2013 si OUG 116 din 23 decembrie 2013, comisii mixte, formate din judecatori, procurori si personal administrativ, care trebuie sa evalueze incidenta legii penale mai favorabile in cazul persoanelor aflate in inchisori.
Conform noii legi, schimbarea unei pedepse ori a unei masuri educative definitiv aplicate reprezinta atributul exclusiv al instantei de judecata, comisiile avand "doar dreptul de a sesiza instantele competente, in situatiile in care apreciaza ca se impune modificarea sanctiunii, ca urmare a succesiunii in timp a legilor penale".
Agerpres transmite ca pana in data de 10 ianuarie, comisiile au analizat situatia a aproximativ 24.000 de detinuti din totalul celor 30.680 aflati in inchisorile din Romania.
Ministerul Justitiei mai arata ca impactul imediat al intrarii in vigoare a noului Cod penal asupra detinutilor "se estimeaza a fi de ordinul a 200, sub rezervele mentionate, in sensul ca evaluarea nu este finalizata, iar hotararea in fiecare caz in parte va apartine exclusiv instantei de judecata".
Noul Cod penal va intra in vigoare la data de 1 februarie.