Cat a folosit Romania din bugetul de 550 de milioane de euro pentru irigatii, inundatii si drumuri de acces la culturile agricole
romaniairigatiiinundatiiculturiagriculturaseceta
Romania a folosit doar 7% din fondul de 550 de milioane de euro pentru irigatii, inundatii si drumuri de acces la culturile agricole.
Desi a avut la dispozitie 550 de milioane de euro, Romania a folosit doar 7% din aceasta suma, pentru investitiile in infrastructura de irigatii, drumuri pentru acces la culturile agricole si amenajari impotriva inundatiilor.
In luna mai 2011 au fost selectate 50 de proiecte pentru irigatii, cu o valoare cumulata de 46 de milioane de euro, insa suma pusa la dispozitie pentru investitiile in irigatii a fost de 80 de milioane de euro. Din acest motiv, Agentia pentru Plati si Dezvoltare Rurala (ADPRP) va organiza o noua sesiune de depuneri de proiecte in septembrie. In cadrul acesteia vor fi puse la dispozitie inca 25 de milioane de euro.
Proiectele pentru infrastructura de irigatii si cele pentru constructia de drumuri de acces catre terenurile agricole sunt puse la un loc in cadrul aceleiasi linii de finantare, asa-numita "masura 125".
"Cea mai mare parte a banilor s-au luat pentru drumuri in camp care nu au nicio utilitate clara, circula zece carute pe ele. Pentru proiectele de irigatii sunt disponibile fonduri de 80 de milioane de euro, dar numai putini bani au ajuns la beneficiari pentru ca proiectele pentru acest tip de investitii au putut fi depuse abia in luna mai a anului trecut. Aceasta masura a fost gandita initial pentru irigatii, dar in 2009 a fost schimbata pentru ca primariile sa poata lua fonduri pentru drumuri", a declarat Adrian Cioclov, consultant ce are in derulare mai multe proiecte de investitii pentru infrastructura de irigatii.
Desi agricultura romaneasca este expusa fara nicio protectie in fata efectelor secetei, absorbtia pentru astfel de proiecte ramane una dintre cele mai reduse dintre toate tipurile de proiecte de investitii ce pot fi derulate cu bani de la UE.
In plus, primii bani europeni din masura 125 au ajuns in conturile fermierilor abia in luna iunie a anului trecut, la patru ani si jumatate de la momentul in care au fost deschise liniile de finantare pentru proiectele de investitii in agricultura pe bani de la UE.
Fermierii au in derulare 80 de milioane de euro pentru irigatii, insa impactul de ansamblu asupra agriculturii este minim. In acest an suprafetele irigate au crescut la aproximativ 100.000 de hectare de teren, cu 20.000 de hectare mai mult decat in 2011. Aceste suprafete reprezinta insa numai 1,5% din total, astfel ca productia in agricultura ramane in continuare total dependenta de conditiile meteo.
Seceta care afecteaza de doua luni Romania a redus cu o treime recolta de grau, iar pierderile pentru porumb si floarea-soarelui sunt in proportie de 40%-50% fata de anul 2011.