Caldura mai scumpa in Bucuresti de la 1 ianuarie 2015
caldura bucuresticaldura mai scumpase scumpeste caldurapret gigacalorie bucuresti
ELCEN a anuntat cresterea pretului pentru gigacalorie cu peste 10% pentru orasul Bucuresti, insa primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, promite ca populatia nu va fi afectata.
RADET a fost instiintat in 24 decembrie 2014 - zi nelucratoare, ca intentioneaza sa majoreze pretul gigacaloriei de la 1 ianuarie 2015 cu 10,2 procente.
"In ajun de Craciun, pe data de 24 decembrie 2014, in zi nelucratoare, RADET Bucuresti a primit de la SC Electrocentrale Bucuresti SA (ELCEN) o instiintare legata de majorarea tarifului de productie a energiei termice de la 1 ianuarie 2015. Prin decizia ANRE nr. 2827/17 decembrie 2014 se majoraza costul de productie al gigacaloriei cu 10,2%, asta inseamna o crestere de productie de cost a energiei termice de la 168,8 lei la 186 de lei, cu TVA inclus", a spus Sorin Oprescu.
Sorin Oprescu sustine ca municipalitatea nu a fost consultata cu privire la majorarea pretului la caldura, iar reprezentantii RADET au anuntat ca nu au cerut o majorare a costului de transport si distributie a energiei termice.
Vestea buna pentru bucuresteni este ca nu vor plati niciun ban in plus, cel putin nu in aceasta iarna, deoarece primarul general al Capitalei a promis ca municipalitatea va suporta majorarea tarifului pentru gigacalorie "pana la lunile calde".
Pretul gigacaloriei in 2014 pentru bucuresteni a fost de 341 de lei, din care populatia a platit 169,88 de lei, iar Primaria Municipiului Bucuresti a suportat, prin subventie de la bugetul local, peste 50% din pretul gigacaloriei, adica 171,18 lei. Primarul general subliniaza ca subventia acordata de municipalitate pentru plata gigacaloriei a fost in jur de 120 de milioane de euro pe an.
In plus, pentru anul 2014, au fost deja aprobati, prin hotarare CGMB, 552 de milioane de lei, aproximativ 120 de milioane de euro, pentru subventia la energia termica. Potrivit primarului general, pana in prezent, municipalitatea a platit 466,l6 milioane de lei din veniturile proprii ale PMB, plus 85 de milioane de lei aprobati de catre Guvern, exclusiv pentru plata combustibilului, respectiv a gazelor naturale.
Locuitorii Capitalei consuma intr-un an aproximativ 4,2 milioane de gigacalorii.