Are un fes murdar in cap, gesticuleaza pe strazile pline de mizerie, dominate de haitele de caini, muntii de gunoaie si gurile de canal neacoperite.
„Priviti acest loc”, spune Rupa, citat de reporterii
Daily Mail. „Nu avem ce face aici. Nu avem joburi, nici bani. Dar daca Dumnezeu va fi ingaduitor cu noi, acest telefon va suna si voi avea sansa unei vieti mai bune”.
La 1.600 mile distanta, in Dalston, partea de N-E a Londrei, unchiul lui Iordan, Petru, va merge la un sediu Western Union.
Petru i-a promis lui Iordan ca ii va trimite banii necesari cumpararii unui bilet de autocar, astfel incat acesta sa ajunga din Ferentari in Marea Britanie. Il va suna pe Iordan, dupa ce tranzactia va fi finalizata.
„Cand vor veni banii, o sa incep sa imi fac bagajul”, spune Iordan, respirand aerul rece de iarna. „Mai stau o saptamana cu familia mea si apoi plec la Londra”. Prima sa escala, dupa ce va cobori din autocar la Victoria Coach Station, va fi centrul de distribuire pentru The Big Issue. Iordan Rupa doreste sa se inregistreze ca vanzator ambulant, inainte de a-si expune marfa pe strazile capitalei britanice.
Datorita „unei lacune a legislatiei UE”, scrie DM, vanzatorii Big Issue pot primi statutul de persoane fizice, obtinand o asigurare sociala, un ajutor mult sperat pe piata muncii din Marea Britanie.
Anul trecut, autoritatile au stabilit ca 1 din 3 vanzatori ambulanti din Anglia provine din Romania. Cel mai des, acestia sunt de etnie rroma, ca si Iordan.
„Unchiul meu spune ca faci 40-45 lire sterline pe zi, daca vinzi”, spune Iordan, cu ajutorul unui translator. „In Romania, nu fac atatia bani nici intr-o saptamana. De aceea ne punem sperante in tara voastra”.
Iordan, in varsta de 35 de ani, va urma o cale batatorita. Pana acum, 15 dintre verii sai au plecat in Anglia, alaturandu-se celor 100.000 de „conationali”. Ei sunt sprijiniti de stat, dar au obtinut si unele studii, pentru a avea joburi mai bine platite.
„Daca vii in Londra, o sa gasesti de munca”, spune Iordan Rupa. „O sa lucrez in constructii, la o spalatorie auto; oriunde pot castiga un ban”.
El spera sa stranga suficienti bani pana la Craciun, astfel incat sa isi aduca familia (sotia Daniela si cei doi copii) in Marea Britanie.
Acestia vor ajunge in Anglia inainte de 2014, „cand 29 milioane de cetateni din Romania si Bulgaria vor dobandi drepturi depline de a trai, munci si obtine ajutoare sociale in Marea Britanie, datorita legislatiei UE, privind „mobilitatea”.
Pana in toamna anului viitor, Iordan spera ca fiul sau cel mai mare, Nicolae, in varsta de 3 ani, sa invete limba engleza, gratuit, intr-o scoala britanica.
Romanii isi vor indeplini mai usor acest vis, scrie DM. Vor reusi politicienii britanici sa il intimideze pe Iordan Rupa, astfel incat el sa ramana acasa? Reporterii de la DM spun ca Ferentariul e o mahala din sud-vestul Bucurestiului, unde nu se avanta multi oameni, din cauza traficantilor de droguri, a prostituatelor si crimei organizate.
Taximetristii refuza sa te duca in Ferentari, de teama ca nu cumva sa le fure cineva masina. 90.000 dintre cei mai saraci europeni locuiesc in Ferentari.
„Peisajul este completat de gastile de copii nespalati care – dintr-un accident sau neglijenta – nu au mers la scoala. Jumatate dintre locuitorii Ferentariului sunt de etnie rroma”, scrie DM.
Cititorii britanici, "asediati" de romani si tigani - mesaj la articolul din Daily Mail
Un fost electrician de etnire rroma „a bagat spaima” in reporterii DM: Ionida. Cand romanii vor avea accesul garantat in Anglia, Ionida isi va cumpara un bilet de autocar si va veni la Londra. „Cei care conduc aceste agentii de recrutare sunt de obicei mafioti, care iti vor fura veniturile”, spune Ionida. „Dar e mai bine decat nimic”.
40.000 de romani se muta anual in Marea Britanie, datorita legislatiei „self-employment”, precizeaza Daily Mail.
Un salariu mediu in Romania ajunge la sub 400 lire sterline pe luna, in timp ce in Anglia e de 2.208 lire sterline pe luna. Cum sa nu plece romanii peste hotare?
„Intre timp, in Marea Britanie, s-a descoperit ca 1 milion lire sterline din banii contribuabililor se transforma in beneficii sociale pentru imigrantii europeni si cei 40.000 de copii ai lor, care nu locuiesc in Anglia”, precizeaza jurnalistii DM.
Dupa cum spun si britanicii, exista multi infractori care vor dori sa profite din plin de dorinta acestor romani si rromi de a ajunge in Marea Britanie, un „Paradis Promis”.