A incetat din viata creatoarea Casei Poporului
anca petrescucasa poporuluimaterialeceausescurepublicasenat
Anca Petrescu, arhitecta care a proiectat Casa Poporului a intrat a incetat din viata. Ea a fost grav ranita intr-un accident produs la 5 august, in apropiere de Timisoara. Aflandu-se la volanul automobilului sau, Anca Petrescu a intrat in coliziune cu un alt autovehicul, suferind rani grave, mai ales ca masina in care se afla a explodat. Internata initial la Timisoara, Anca Petrescu a fost transportata la sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Floreasca. De circa o luna arhitecta Anca Petrescu se afla in coma.
Arhitecta avea doar 28 de ani cand a inceput constructia Palatului Parlamentului si a ajuns arhitect-sef al lucrarii printr-un complex de imprejurari cel putin interesant. Initial, proiectul castigator al concursului organizat la ordinul lui Nicolae Ceausescu a fost castigat de Institutul de Proiectari Carpati si Institutul Proiect Bucuresti.
Numai ca proiectul acestora avea o hiba, care a fost repede descoperita de anumiti „binevoitori”. Arhitectul Cezar Lazarescu, presedintele Uniunii Arhitectilor, mutase bulevardul din fata cladirii cu 25 de metri pentru a feri de demolare casa lui Vasile Bumbacea (adjunctul sefului Gospodariei de partid, in subordinea careia era si Institutul de Proiectari Carpati).
Enervat la culme de aceasta indrazneala, Ceausescu a declasat proiectul castigator (care prevedea o cladire monumentala cu 5-6 niveluri,inchisa, avand o curte in forma de careu in mijloc si un corp central ceva mai inalt) si a cerut executarea celui de-al doilea proiect, care apartinea unui colectiv condus de tanara arhitecta de atunci, Anca Petrescu. Initial proiectul Ancai Petrescu era dezvoltat pe verticala, cladirea fiind mai supla si mai inalta, dar, pe masura ce avansau vizionarile machetelor, cladirea se extindea tot mai mult pe orizontala
Pe masura ce cuplul prezidential adauga noi si noi aripi palatului mult visat, alte sute de case trebuiau demolate. Astfel, în loc de 7.000 de case demolate, numarul a ajuns, in cele din urma la 9.000. Aproximativ 20.000 de oameni au lucrat, in trei schimburi, la constructia Casei Poporului. Toate materialele folosite la constructia care acum gazduieste Camera Deputatilor, dar si Senatul Romaniei au fost de provenienta autohtona, cu o singura exceptie: usile din mahon, o esenta foarte pretioasa de lemn, un cadou primit de Ceausescu de la bunul sau prieten Mobutu Sese Seko, presedintele de atunci al statului Zair (azi Republica Democrata Congo).
Constructia, pe care Ceausescu n-a apucat sa o inaugureze niciodata, are 6 niveluri si nu mai putin de 21 de corpuri. Ea inglobeaza scari monumentale, sali impresionante, ipsoserii aurite, pardoseli decorative, tavane dantelate, brocarturi, tapiserii si covoare grele, lucrate la Cisnadie. La constructia Casei Poporului, au mai fost folosite marmura de Ruschita, lemnul sculptat de stejar, stucaturile poleite cu foita din aur, cristalul de cea mai buna calitate prelucrat la Medias si alama la faurirea candelabrelor. In 1989 costurile cladirii erau estimate la 1,75 miliarde dolari SUA, iar in 2006, cladirea era estimata la 3 miliarde Euro.
Mira Anca Victoria Marculet Petrescu s-a nascut la Sighisoara, la 20 martie 1949.