Ziua votului pentru motiunea de cenzura depusa impotriva Guvernului Dancila
motiune de cenzuraguvernpnlpsdaldeudmr
O noua motiune de cenzura ameninta Guvernul coalitiei de guvernare PSD – ALDE. Motiunea intitulata „Demiterea Guvernului Dragnea – Dancila, o urgenta nationala†a fost depusa de PNL, fiind sprijinta de asemenea si de celelalte partide din opozitie, USR si PMP. Textul motiunii a fost citit luni in Plen, urmand ca azi motiunea sa fie dezbatuta si votata. Atat Opozitia, cat si Puterea anunta ample manifestatii de sustinere in afara si chiar si in interiorul Parlamentului. Conform ultimelor negocieri purtate intre liderii Puterii, se pare ca UDMR a decis sa iasa din sala in momentul votului.
Update: Dupa mai bine de patru ore de dezbatere, motiunea de cenzura impotriva Guvernului Dancila a fost respinsa. Din cei 170 de parlamentari care si-au exprimat votul, s-au inregistrat 166 de voturi in favoarea motiunii, respectiv 4 voturi impotriva ei. Opozitia avea nevoie de un numar de 233 de voturi pentru a trece aceasta motiune de cenzura. Parlamentarii PSD si ALDE au preluat exemplul celor de la UDMR, alegand sa participe la dezbateri, insa nu si la vot.
Ce reproseaza Opozitia Guvernului Dancila?
In primul rand, liberalii dau vina pe actuala guvernare pentru cresterea necontrolata a indicelui ROBOR din ultima perioada. Indicele ROBOR la 3 luni
a ajuns astazi la 3.15%, un nou maxim istoric al ultimilor ani. Acest nivel a mai fost atins in data de 5 mai 2014. In functie de aceasta cotatie a indicelui ROBOR la 3 luni sunt calculate costurile creditelor de consum in lei cu dobanda variabila.
Opozitia reproseaza Guvernului Dancila si cresterea tot mai accelerata a ratei inflatiei, care a ajuns la un maxim al ultimilor cinci ani. In luna mai, rata inflatiei a ajuns la 5.4%, o majorare cu 0.2% in comparatie cu cotatia din luna precedenta. Aceasta crestere a venit pe fondul scumpirii produselor alimentare cu aproape 4%. De asemenea, si produsele nealimentare au inregistrat o scumpire, ba chiar mai mare, de 7.75%.
In textul motiunii se mai vorbeste si despre incertitudinea cu privire la Pilonul II de pensii. Liberalii ii mentioneaza pe cei 7 milioane de contribuabili la acest pilon, care in momentul de fata nu mai au nicio garantie cu privire la banii lor. In legatura cu acest subiect, in urma cu cateva saptamani, mediul privat a lansat un apel fara precedent in care a cerut Guvernului sa nu schimbe Pilonul II de pensii.
Un alt punct important de pe lista motiunii de cenzura este legat de modificarea codurilor penale. Liberalii sustin in textul motiunii ca „justitia si institutiile statului au ajuns sa fie doar niste unelte politice pentru Guvernul marioneta condus de Liviu Dragnea”. Opozitia se arata ingrijorata de modificarile pe care le-ar putea face Guvernul in urmatoarea perioada, modificari care ar viza dezincriminarea abuzului in serviciu, fapta pentru care a fost condamnat Liviu Dragnea.
UDMR a decis sa nu sustina motiunea de cenzura
Desi in ultimele 48 de ore, UDMR a lasat sa se inteleaga prin vocea lui Kelemen Hunor ca s-ar putea sa nu mai sustina Guvernul PSD – ALDE, in cele din urma se pare ca au decis sa continue drumul acestei guvernari alaturi de ei. Kelemen Hunor a tinut sa mentioneze ca motiunea de cenzura cuprinde cateva critici indreptatite la adresa Guvernului. Cu toate acestea, UDMR voia ceva mai mult de la Opozitie in acest caz, si anume o viziune de viitor si un plan de guvernare.
Kelemen Hunor a precizat ca parlamentarii UDMR vor participa la dezbaterea de azi si vor spune ce au de spus. Insa, acestia vor parasi sala in momentul votului, sustinand astfel Guvernul PSD – ALDE. In acest caz, motiunea este ca si respinsa, fiind imposibil ca Opozitia sa adune cele 233 de voturi necesare. Cele trei grupuri parlamentare care sustin aceasta motiune conteaza pe aproximativ 150 de voturi, la care s-ar mai putea adauga si cele ale parlamentarilor care i s-au alaturat lui Victor Ponta.
Traian Basescu, pesimist in legatura cu succesul motiunii
Liderul PMP spune ca parlamentarii lui vor vota motiunea de cenzura depusa de PNL, insa este de parere ca depunerea ei in acest moment se va dovedi o mare greseala de imagine. Cu sanse extrem de mici de a trece, motiunea de cenzura va fi privita ca o mare victorie a Puterii, motiv numai bun de propaganda pentru urmatoarea perioada. Traian Basescu crede ca esecul motiunii va fi o „gura de oxigen” pentru un PSD aflat in acest moment intr-o fundatura a „propriilor esecuri si framantarilor interne”.