Ziua Nationala, celebrata cu mare fast, la Bucuresti: mii de militari, zeci de aeronave si mijloace tehnice iau parte la marea parada de 1 decembrie
ziua nationala a romaniei1 decembrie 2022
Autoritatile de la Bucuresti marcheaza Ziua Nationala a Romaniei cu o parada fastuoasa de 1 decembrie, la care vor lua parte mii de militari, numeroase aeronave si mijloace tehnice, iar presedintele Klaus Iohannis va avea misiunea de a conduce aceasta parada militara impresionanta, organizata de Ministerul Apararii.
”Peste 1.500 de militari si specialisti din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Administratia Nationala a Penitenciarelor, precum siproximativ 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave, vor participa joi, 1 Decembrie, incepand cu ora 11.00, la Parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei in Piata Arcului de Triumf, din Bucuresti”, a transmis, miercuri, Ministerul Apararii.
De precizat ca la Parada militara vor defila si circa 150 de militari straini, in cadrul unor detasamente din Belgia, Franta, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii si Tarile de Jos, precum si militari reprezentand tarile aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul Romaniei si aproximativ 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de lupta din Canada, Italia, Spania si Statele Unite ale Americii.
Parada debuteaza cu Imnul National, ca in fiecare an, executandu-se, totodata, 21 de salve de tun. In urmatorul moment important, seful statului depune o coroana de flori in memoria celor ce s-au sacrificat pe campul de lupta pentru ca acest neam romanesc sa sa fie unit pentru totdeauna.
Mesajul ministrului Apararii, cu ocazia zilei de 1 decembrie: Actul de la 1 Decembrie 1918 ramane pentru natiunea romana, in ansamblul ei, simbolul unitatii
Semnificatia Zilei Nationale a Romaniei depaseste cu mult dimensiunile grandioase ale evenimentului istoric in sine. Fiecare dintre cei peste 100.000 de romani aflati la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, pentru a proclama unirea Transilvaniei cu Regatul Romaniei, era constient ca actul politic desavarsea nu doar procesul inceput de basarabeni, la 9 aprilie si continuat de bucovineni, la 28 noiembrie, ci implinea idealurile de unitate nationala ale multor generatii de romani de dinaintea lor.
Prin fiecare cuvant rostit de fruntasii transilvaneni la Alba Iulia, prin fiecare dintre uralele izbucnite din piepturile multimii adunate pe platoul Cetatii, prin fiecare slova inscrisa in maiestuosul act al Proclamatiei, care consfintea, in baza principiilor autodeterminarii nationale, unirea ultimei dintre cele trei provincii cu Tara-Mama razbateau de peste veacuri vocile tuturor celor care au luptat pentru unirea tuturor romanilor in trupul aceleiasi tari, patrioti crescuti si traiti avand sadit in inimi exemplul lui Mihai Viteazul, cel care vestea lumii la 1600 despre inscaunarea sa ca "Domn al Munteniei, Ardealului si a toata tara Moldovei”.
Marea Unire s-a infaptuit nu doar prin fructificarea contextului politic international, care a favorizat miscarile de eliberare nationala si sociala, cat, mai ales, prin curajul, eroismul si jertfa de sange a soldatilor si ofiterilor romani pe campurile de lupta ale Primului Razboi Mondial si al determinarii manifestate de clasa politica romaneasca si a societatii romanesti din teritoriile straine, vremelnic ocupate.
Armata romana a avut atunci, la fel ca in cele mai importante momente istorice ale tarii, un rol determinant, a reprezentat un important factor de echilibru si coeziune nationala in stabilirea si mentinerea pe termen lung a deciziilor politice importante, si continua sa fie, pentru societatea romaneasca de astazi, un reper moral si educational de prim rang.
De aceea, nu doar in aceasta zi, ci in fiecare dintre zilele harazite de Dumnezeu, se cuvine sa aducem un omagiu pios tuturor eroilor natiunii romane, cazuti la datorie in toate bataliile si in toate luptele purtate in numele tarii noastre si pentru unitatea tuturor fratilor de acelasi sange.
Actul de la 1 Decembrie 1918 ramane pentru natiunea romana, in ansamblul ei, simbolul unitatii, dezideratul care a infruntat cu strasnicie veacurile si care a vitalizat toate resursele natiunii romane. Identitatii noastre nationale, intarite prin hotararile adunarilor plebiscitare ale anului 1918, din Basarabia, Bucovina si Transilvania, i se adauga azi dimensiunea europeana, integrarea euro-atlantica fiind dovada recunoasterii Romaniei drept un actor responsabil si un factor de stabilitate regionala, intr-o perioada dominata de amenintari la adresa securitatii Europei si de profunde transformari geopolitice.
Din pacate, dupa mai bine de sapte decenii de la incheierea celui de Al Doilea Razboi Mondial, Europa cunoaste din nou ororile unui conflict absurd si nedrept si devastator. Razboiul de agresiune declansat in 24 februarie de Federatia Rusa impotriva Ucrainei reprezinta o violare flagranta si nepermisa a dreptului international. Condamnand in termenii cei mai fermi aceasta invazie, Romania sustine, alaturi de NATO, de Uniunea Europeana si de comunitatea internationala responsabila, suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, in granitele sale recunoscute international. Tara noastra va continua sa ofere sprijin multidimensional Ucrainei, care include asistenta umanitara, sprijin politic, diplomatic si economic si va actiona pentru consolidarea sprijinului UE pentru tara vecina.
Razboiul din Ucraina a testat vigilenta, coeziunea, solidaritatea si determinarea NATO de a-si respecta angajamentele de a asigura securitatea si integritatea spatiului euro-atlantic. Imediat dupa declansarea invaziei ruse in Ucraina, NATO a activat cu promptitudine, pentru prima data in istorie, planurile de aparare, dislocand forte si tehnica de lupta pe teritoriul tarilor aliate de pe flancul estic, inclusiv in Romania.
Sunt, la acest moment, dislocati in Romania, peste 5.000 de militari aliati – din Statele Unite – care au dislocat importante efective din cadrul legendarei Divizii 101 Aeropurtate, din Franta – care si-a asumat conducerea unui grup de lupta aliat, precum si din alte tari aliate, militari care actioneaza cu vehicule de lupta si aeronave de ultima generatie, contribuind, in mod concret, alaturi de efectivele si tehnica de lupta ale armatei noastre la consolidarea capacitatii de aparare in aceasta regiune. Aproape 200 dintre acesti militari s-au constituit in detasamente de defilare si participa, la Bucuresti, la Parada Militara de la Arcul de Triumf, precum si la ceremoniile organizate la Alba Iulia si Miercurea Ciuc la cea mai importanta sarbatoare a noastra, alaturi de camarazii de arme romani.
Gandurile noastre se indreapta, cu recunostinta si respect, catre militarii care sarbatoresc Ziua Nationala a Romaniei in misiuni internationale, reprezentand Tara cu mandrie, cinste si profesionalism. Va doresc, fiecaruia dintre dumneavoastra, cei care va aflati departe de casa, dar cu inima acasa, sa va bucurati de aceasta zi sfanta, sa izbanditi in tot ceea ce faceti si sa va intoarceti, cu totii, sanatosi si cu sentimentul datoriei implinite, la cei dragi dumneavoastra.
Transmit, cu egala pretuire, felicitari si urari de succes intregului personal al Armatei Romaniei, militarilor in rezerva sau in retragere si, in mod special, veteranilor de razboi si ai teatrelor de operatii!
Doresc tuturor compatriotilor nostri, oriunde s-ar afla, sa isi traiasca mandria si bucuria de a fi romani in sanatate, prosperitate si pace, alaturi de cei dragi.
Te-ar putea interesa si: Moldova, mesaj emotionant pentru Romania de Ziua Nationala: tara noastra este foarte iubita peste Prut
Foto: Administratia Prezidentiala