Zi CRUCIALA pentru CRIZA ENERGETICA PROFUNDA din Europa: intalnire de grad zero in inima UE
criza energeticaplanul ueuniunea europeanaministrii energiei
Vineri este o zi decisiva pentru criza energetica ce macina economiile europene. In fata riscului de a ne trezi cu gazul complet oprit de Moscova, ministrii Energiei de pe continent se reunesc intr-o sedinta in care vor decide ce masuri adopta blocul comunitar pentru iarna care ne bate la usa.
Actualizare. Declaratiile ministrului nostru de Energie:
"Astazi ma aflu la lucrarile Consiliului Energiei, care se desfasoara la Bruxelles. Cu aceasta ocazie am avut o intalnire bilaterala cu ministrul Energiei din Bulgaria, Hristov Rossen, pentru a discuta despre importanta cooperarii regionale pentru operationalizarea Platformei Energetice europene pentru achizitia in comun a gazelor naturale precum si operationalizarea coridorului Vertical de gaze naturale si a celui Transbalcanic pentru a asigura o stabilitate energetica crescuta in regiune", a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Stirea initiala:
Pe masa discutiilor se afla, in primul rand, cele cinci masuri propuse miercuri de Comisia Europeana, printre care si cea mai controversata dintre ele - plafonarea pretului la gaz.
Dupa ce sefa Comisiei Europene a prezentat setul de masuri propuse de institutia pe care o conduce, Kremlinul a reactionat dur amenintand cu oprirea completa a "robinetului" si spunand ca ne va ingheta coada la iarna.
Pe de alta parte, fiecare ministru in parte a fost rugat sa vina cu propriile propuneri in cadrul amplei discutii de vineri, pentru a se discuta aplicat pe fiecare dintre ele si a se lua cele mai bune decizii, care sa se bucure de o ampla sustinere in bloc.
Ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten, nu crede ca doar plafonarea pretului la gaz e suficienta pentru a reduce preturile de pe piata: "Intentia noastra principala este sa coboram preturile. Un plafon care ar fi impus numai gazelor naturale rusesti nu ar duce la diminuarea pretului gazelor", a spus oficialul.
De altfel, plafonarea pretului la gaz e masura ce risca sa creeze mari diviziuni de opinie in randul statelor membre, masura nebucurandu-se la acest moment de sustinerea de care ar avea nevoie pentru a fi implementata. Cele mai mari opozitii vin, spre exemplu, din Ungaria.
Iata cele 5 masuri propuse miercuri de Comisia Europeana:
1. Plafonarea preturilor la gazul rusesc
2. Economisirea inteligenta a electricitatii
3. Limitarea veniturilor in exces realizate de cei care nu folosesc gaze pentru a produce energie electrica, cum ar fi sursele regenerabile, nucleare si carbune, si au costuri de productie semnificativ mai mici.
4. Si companiile producatoare de combustibili fosili sa fie vizate de limitarea veniturilor in exces.
5. Sa fie ajutate si companiile de utilitati energetice.
In Romania nu s-a instalat panica specifica altor state dependente de energia din Rusia
Referitor la situatia din Romania, autoritatile ne transmit mesaje linistitoare. Conform premierului Nicolae Ciuca, spre exemplu,
nu avem motive sa ne facem griji ca am putea ramane fara energie la iarna.
Totusi, recunoaste oficialul, nu putem sa nu luam in calcul si cel mai negru scenariu, dar suntem pregatiti. Autoritatile au intocmit deja planul de actiune pentru sezonul rece!
"Planul de iarna a fost intocmit de toti responsabilii cu sectorul energetic din Romania. Odata aprobat planul, am stabilit ca saptamana viitoare sa avem si intalnirea cu comandamentul de iarna. El de regula se intocmea in noiembrie, dar reusim astfel sa avem timp sa analizam toate ipotezele ce pot afecta sistemul enrgetic romanesc", a declarat joi premierul Nicolae Ciuca.
"In analiza de pana acum nu identificam riscul ca tara noastra sa ramana fara energie. Sigur ca trebuie sa fim pregatiti inclusiv pentru scenariul negru. La comandamentul de saptamana viitoare vom discuta aceste ipoteze si scenarii si ce avem de facut", a mai spus oficialul.
Presedintele Iohannis: "Nu-si doreste nimeni ca oamenii sa stea acasa si sa tremure de frig"
La randul sau, seful statului a vorbit despre criza energetica saptamana asta, spunand in primul rand ca e o consecinta directa a razboiului declansat de Rusia in Ucraina.
"Criza energetica este urmare a razboiului dus de Rusia impotriva Ucrainei, nu este o problema care a fost creata in Romania pentru romani si nu este o problema creata in Europa pentru europeni", a spus presedintele, care a punctat ca e necesar sa fie protejati cu precadere consumatorii vulnerabili: "O atentie speciala trebuie indreptata catre consumatorii vulnerabili, care nu-si permit sa plateasca preturi mari la energie".
"Toate demersurile si ordonantele care s-au dat in acest domeniu au fost construite in asa fel incat, sigur, sa sprijine sectorul productiei si distributiei, dar prioritar sa fie protejati oamenii de cresteri exacerbate ale preturilor. Aceste lucruri se intampla. Ultima ordonanta, care a creat o oarecare rumoare in piata, protejeaza cetatenii romani. In acelasi timp, este gandita pentru a crea o echilibrare in piata, fiindca, trebuie sa recunoastem, unii au facut profituri uriase", a continuat seful statului.
Foto: PIXABAY.com