Dan Barba spune ca, in aceasta situatie, Teodor Melescanu, ministrul de Externe al Romaniei, demonstreaza inca o data, dupa dezastrul organizarii alegerilor europarlamentare, faptul ca trebuie sa plece din fruntea Ministerului de Externe.
Dan Barba se intreaba daca poate transmite cineva la MAE ca reactia Romaniei este sub cea a UE, unde tara noastra poate fi "un jucator important”.
"Politica externa a Romaniei din nou pe nicaieri. Guvernul Moldovei trebuie recunoscut. Daca “organizarea” votului din diaspora nu a fost, in evaluarea doamnei Prim Ministru, un motiv suficient sa fie demis, iata ca domnul Melescanu aduce in aceste zile noi argumente pentru a pleca din fruntea MAE. Poate comunica cineva la Externe ca reactia Romaniei este sub aceea a Uniunii Europene pe un subiect unde Romania are toata legitimitatea sa fie un jucator important. Apelul la calm in Republica Moldova trebuie dublat de un mesaj clar: vointa Parlamentului trebuie respectata iar guvernul pe care Maia Sandu il conduce trebuie recunoscut! De catre Guvernul Romaniei”, a scris Dan Barna, duminica pe Facebook.
Autoritatile din Romania au facut un apel la politicienii Republicii Moldova, in care ii indeamna sa respecte procesul democratic si vointa cetatenilor exprimata prin vot la alegerile din februarie 2019.
Presedintele Klaus Iohannis a adresat fortelor politice din Republica Moldova un „apel ferm pentru respectarea democratiei si a statului de drept”, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Ce s-a intamplat in ultimele zile in Republica Moldova a zguduit politica vecinilor nostri de peste Prut, din temelii
Vineri, Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a transmis ca presedintele Igor Dodon era obligat sa dizolve Parlamentul in data de 8 iunie, fiind depasit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern.
A doua zi, Igor Dodon a decis sa nu dizolve Parlamentul, insa Zinaida Greceanii a fost aleasa sefa Parlamentului, Maia Sandu a fost numita premier ar Republicii Moldova si noii membrii ai Guvernului au depus juramantul de investire. Dupa aceste mutari, Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a invalidat sambata decretele presedintelui Igor Dodon privind desemnarea ca premier a liderei Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), Maia Sandu, si numirea guvernului condus de aceasta, transmite Radio Chisinau.
Totusi, in pofida deciziei CCM, noul guvern al Republicii Moldova condus de Maia Sandu se va intruni luni sedinta incepand cu ora 11:00, informeaza Radio Chisinau si Unimedia.
Duminica, in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, a avut loc un miting de amploare, la care au participat mii de oameni ce au cerut respectarea deciziilor Curtii Constitutionale si organizarea de alegeri anticipate parlamentare si prezidentiale. Presiunile sociale sunt extrem de mari in Republica Moldova, oamenii fiind scandalizati de actuala Putere si dorindu-si alegeri anticipate cat mai repede. Atat in mediul online, cat si pe strazile din Republica Moldova, oamenii isi exprima nemultumirile si vor o schimbare radicala a sistemului.
Tot duminica, presedintele Igor Dodon a fost suspendat din functie de judecatorii Curtii Constitutionale a Moldovei, iar Pavel Filip a fost numit presedinte interimar. Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate in data de 6 septembrie.
Igor Dodon spune, dupa ce Curtea Constitutionala l-a suspendat din functia de presedinte al Republicii Moldova, ca singura optiune este "mobilizarea externa si interna, presiunea si rezistenta dura la uzurpatori”.
"Dictatorul a cazut. Incepand de astazi, regimul oligarhic este in opozitie", a spus Maia Sandu dupa suspendarea lui Igor Dodon.
Consiliul Europei cere Comisiei de la Venetia sa se pronunte asupra procedurii de dizolvare a Parlamentului din Republica Moldova
Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a anuntat ca va cere opinia Comisiei de la Venetia cu privire la conditiile de dizolvare a Parlamentului din Republica Moldova. Jagland se declara ingrijorat de ceea ce se intampla pe scena politica a Republicii Moldova, considerand ca o opinie a Comisiei de la Venetia ar putea face lumina asupra corectitudinii procedurii de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova.
"Deciziile recente ale Curtii Constitutionale sunt dificil de inteles si par arbitrare in raport cu textul Constitutiei si a standardelor legilor internationale. Intr-un stat democrat, toata lumea trebuie sa respecte Constitutia, in caz de incertitudine este necesar un sfat obiectiv”, se mentioneaza in comunicatul transmis de Consiliul Europeni.