Un primar PNL sustine pensiile speciale: Traiul unui primar nu trebuie sa se reduca la strictul necesar. Nu cred ca vreti sa il vedeti cu hainele rupte
pensii specialecodul administrativcod aministrativpsdpensii primaripensii alesi localiougpsdpnl
Alin Nica (PNL), primarul comunei Dudestii Noi din judetul Timis, sustine proiectul legislativ privind acordarea de pensii speciale pentru rimari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene, argumentand ca "totul se reduce la bani", iar in cazul unui primar, traiul nu trebuie sa se reduca doar la strictul necesar.
"Totul se reduce la bani si acum va spun ca fiecare dintre noi avem un salariu sau venit si fiecare avem pretentia sa ne asigure un trai decent.
Ganditi-va ca un primar nu trebuie sa se reduca traiul lui la strictul necesar. Poate sa faca asta din modestie si din minima moralitate, sa nu fie opulent. Nu cred ca vreti sa vedeti primari cu hainele rupte in coate", a declarat Nica, pentru Pro TV.
Acordarea de pensii speciale alesilor locali reprezinta o masura prevazuta de Codul Administrativ, document pe care Executivul l-a prezentat la inceputul saptamanii si care va fi adoptat prin Ordonanta de Urgenta (OUG).
Codul Administrativ a fost prezentat de ministrul Dezvoltarii, Daniel Suciu, care spune ca "In toate discutiile, necesitatea si sustinerea Codului Administrativ a venit de la primari din toate partidele politice. Cei pe care ii vedeti aici sustin adoptarea Codului Administrativ prin ordonanta de urgenta, pentru ca nu mai putem astepta. Nu mai avem voie, ca Guvern, ca stat, sa nu ne facem temele vizavi de noua programare a bugetului UE pe urmatorul exercitiu financiar".
"In Codul Administrativ exista in continuare acea indemnizatie la limita de varsta pentru alesii locali si cred ca nu eu ar trebui sa vorbesc despre acest lucru, ci colegii mei primari, care de-a lungul anilor, desi poarta titulatura de demnitari, au fost orice, dar doar demnitari nu. (…) Discutam, vizavi de indemnizatii, de un impact undeva intre 100 – 150 de milioane de lei”, a adaugat Suciu.
Pensiile speciale pentru alesii locali ar urma sa se calculeze dupa o formula similara celei aplicate pentru veniturile parlamentarilor. Concret, pentru un primar care a stat trei mandate si are 10 mii de lei pe luna, brut, indemnizatia ar fi aproape 6.000 de lei si se cumuleaza cu orice alt venit.
Prin articolul 210 din Ordonanta de Urgenta privind Codul Administrativ se doreste introducerea unei "indemnizatii pentru limita de varsta pentru primar, viceprimar, presedinte al consiliului judetean si vicepresedinte al Consiliului judetean.
"Persoanele alese incepand cu anul 1992 de catre cetateni , prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect si liber exprimat, care au exercitat functii de autoritate executiva, respectiv primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare, ale varstei standard de pensionare redusa asa cum sunt prevazute de legislatia privind sistemul de pensii publice sau cele prevazute de alte legi speciale au dreptul, la incetarea mandatului, la o indemnizatie lunara pentru limita de varsta”, se arata la alin (1) al art. 210.
In textul Codului Administrativ se precizeaza: "Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta prevazut la alin. (1) se acorda in limita a 3 mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,40 % din indemnizatia bruta lunara aflata in plata".
Pensiile speciale sunt criticate de multe voci, in special de expertii financiari, care considera ca bugetul statului ar supota un impact mult prea mare cu aceasta "pomana electorala".
Unul dintre contestatari este Sorin Ionita, Expert Forum, care spune ca “Ei se grabesc sa-l dea, de ce? Ca sa para ca PSD-ul le da, ca sa-i adune din nou in jurul partidului, pentru ca urmeaza vremuri grele, anume alegerile din toamna. Si stiti, campaniile se fac cu primari. Deci este un bonus pentru primari. Si ai lor, si ai altora, pentru ca inteleg ca USL-ul s-a reconstituit.”
Prevederile Codului Administrativ nu se opresc, insa, aici. o alta masura ar pune in legalitate transferurile ilegale de proprietate pentru domenii de tipul insulelor, lacurilor, plajelor sau cladirilor, mutate in ultimii ani, ilegal, de la stat in beneficiul unor firme sau persoane, potrivit analistilor.