ULTIMA ORA: Se cere retragerea lui Tudorel Toader din functia de membru al Comisiei de la Venetia
tudorel toadercomisia de la venetiaministerul justitieijustitie
Vineri, va fi depusa la Guvern o petitie pentru retragerea fostului ministru al Justitiei, Tudorel Toader, din functia de membru al Comisiei de la Venetia. Petitia este denumita "Cerem retragerea lui Tudorel Toader din Comisia de la Venetia!" si este lansata de mai multe organizatii civice.
Pana in acest moment, petitia a strans aproximativ 10.000 de semnaturi, insa organizatiile civice care au lansat aceasta actiune ofera posibilitatea bucurestenilor de a se implica activ. Astfel, vineri, pe 20 decembrie, intre orele 12:00 si 14:00, in fata Guvernului se va putea prezenta oricine doreste sa semneze in mod fizic aceasta petitie.
Semnatarii petitiei spun ca Tudorel Toader nu aduce cinste Romaniei facand parte din Comisia de la Venetia, fiindca se face responsabil de mai multe modificari nocive aduse sistemului de justitie din tara noastra, pe vremea cand ocupa functia de ministru al Justitiei.
"Noi, semnatarii acestei petitii, va solicitam sa revocati mandatul dlui Tudorel Toader si sa il inlocuiti din Comisia de la Venetia, avand in vedere ca a nesocotit valorile si principiile statului de drept si ale independentei justitiei.
"In urma analizei mandatului lui Tudorel Toader (23 februarie 2017 – 24 aprilie 2019) si a modificarilor pe care acesta le-a operat la legile Justitiei, inclusiv infiintarea Sectiei Speciale de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SSIIJ), am constatat ca activitatea lui Tudorel Toader din functia de ministru al Justitiei a fost in totala contradictie cu principiile, valorile, statutul si chiar recomandarile exprese ale Comisiei de la Venetia, organism constituit in cadrul Consiliului Europei. Printre actiunile controversate ale dlui Tudorel Toader, amintim:
- A fortat demiterea Laurei Codruta Kovesi din fruntea Directiei Nationale Anticoruptie, in pofida avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii;
- A sustinut recursul compensatoriu si a promovat extinderea sa prin acordarea de compensatii banesti, iar peste 22 000 de infractori au fost eliberati fara sa fie realizat vreun studiu de impact;
- A pledat in fata judecatorilor CCR privind ancheta DNA legata de modul cum au fost adoptate in Guvern hotararile referitoare la insula Belina. Ministrul Tudorel Toader a venit in fata judecatorilor CCR pentru a sustine solicitarea lui Tariceanu in care cerea sa se constate un conflict de natura constitutionala intre Parchet si Guvern;
- A propus in fruntea DIICOT o persoana fara experienta, ignorand scrisoarea procurorilor DIICOT care cereau sa nu-l numeasca;
- A infiintat prin ordonanta de urgenta Sectia Speciala (SSIIJ), in conditiile in care Comisia de la Venetia a avertizat ca aceasta sectie „risca sa constituie un obstacol in calea luptei impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate”, se arata in textul petitiei.
"Daca esti in Bucuresti vineri, 20 decembrie, vino alaturi de noi, membrii comunitatilor Reset Iasi si Declic, eventual in pauza de pranz, ca impreuna sa le aratam ca ne pasa de imaginea Romaniei si de prezenta unor figuri reprobabile in institutii prestigioase precum Comisia de la Venetia.
Chiar daca au trecut trei ani de la inceputul celor mai mari proteste din Romania, inca ne pasa si mai avem energie sa ne implicam.