ULTIMA ORA: Masca de protectie, obligatorie in Romania dupa 15 mai. Romanii vor circula liber, fara declaratii pe propria raspundere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ULTIMA ORA: Masca de protectie, obligatorie in Romania dupa 15 mai. Romanii vor circula liber, fara declaratii pe propria raspundere
ULTIMA ORA: Masca de protectie, obligatorie in Romania dupa 15 mai. Romanii vor circula liber, fara declaratii pe propria raspundere
de Magda Florea la 22 Apr. 2020
Urmareste-ne pe Google News
presedinteguvernklasu iohannisludovic orbanepidemiestare de urgentasedintapalatul cotroceni

Miercuri, de la ora 14:00, presedintele Klaus Iohannis a tinut o declaratie de presa, in care a anuntat primele masuri de relaxare a restrictiilor sociale. Presedintele a anuntat ca, dupa 15 mai, romanii vor trebui sa poarte masca de protectie in mijloacele de transport in comun si in magazine. De asemenea, dupa 15 mai, romanii vor putea circula liber, fara acele declaratii pe propria raspundere. Presedintele spune, insa, ca nu ne vom intoarce brusc la normalitate, ci totul se va face treptat, motiv pentru care si dupa 15 mai vor ramane in vigoare mai multe restrictii. Spre exemplu, in continuare vor fi interzise adunarile publice cu multe persoane. Pana pe 15 mai, raman in vigoare toate masurile de restrictie, a mai spus presedintele. Tot miercuri, Guvernul a facut pasi spre elaborarea unei strategii de continuare a cursurilor pentru elevi.

Update: Declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:


Incepand cu ora 14:00, presedintele e asteptat sa faca o declaratie de presa, in urma intalnirii avute la ora 12:00, cu reprezentantii Guvernului.

"Vom avea in scurt timp un plan detaliat privind relaxarea masurilor, pe care il vom prezenta public. Masurile ne privesc pe toti si trebuie anuntate din timp pentru a ne pregati: Am decis astazi, ca dupa 15 mai, toata lumea va fi obligata sa poarte masti de protectie in spatiile publice inchise si in transportul public in comun. Masura nu e limitata in timp si vom putea renunta la purtarea mastii poate la anul, cand pandemia va fi sub control si nu va mai exista riscul infectarii.

A doua masura, care va bucura cu siguranta pe multi romani: Dupa 15 mai, vom renunta la restrangerile care privesc persoane. Nu vom prelungi restrictiile de deplasari individuale. Sau invers spus: vom putea sa ne deplasam in spatii publice, fara sa trebuiasca sa declaram in prealabil unde mergem si de ce mergem", a spus presedintele.

"Pana pe 15 mai, toate restrictiile din prezent raman in vigoare", a mai spus seful statului.

De asemena, presedintele a spus ca Executivul lucreaza la un plan de redresare economica si la unul pentru reluarea cursului scolare.

"Nu va imaginati ca totul revine la normal dupa 15 mai. Unele restrictii vor disparea, altele vor ramane in picioare. Pas cu pas, dupa un calendar, care depinde si evolutia pandemiei, vom incerca sa intram in normalitate, pentru ca specialistii ne spun ca virusul nu va disparea, deci va trebui sa gasim o modalitate de trai cu acest virus", a mai spus presedintele.

Scoala continua, online!

Tot miercuri, Guvernul a facut pasi spre elaborarea unei strategii de continuare a cursurilor pentru elevi. Monica Anisie a dat miercuri un ordin de ministru privind organizarea cursurilor, in timpul in care unitatile de invatamant sunt inchise.
 
Conform ordinului, ceea ce era pana acum sub forma de "recomandare" la adresa profesorilor si elevilor, privind invatamantul la distanta, devine obligatie. Astfel, profesorii vor trebui sa se organizeze pentru a sustine cursuri online, iar copiii vor trebui sa fie prezenti la aceste cursuri.

In perioada in care elevii vor invata online, vor putea fi notati in catalog, doar daca elevul si parintii isi dau acordul.

Potrivit ministrului Educatiei, redeschiderea unitatilor de invatamant din Romania se va face dupa ce vor fi consultati toti factorii implicati. In prezent, exista doua scenarii: unul conform caruia anul scolar ar urma sa se termine asa cum a fost programat initial, iar al doilea care prevede prelungirea cu o saptamana a anului scolar 2019-2020.

De asemenea, Guvernul ia in calcul sa redeschida unitatile de invatamant doar pentru elevii din clasele terminale, care trebuie sa sustina examenul de Bacalaureat sau Evaluarea Nationala. Ministrul a mai spus ca ca va fi anuntat un calendar al examenelor de Bacalaureat si Evaluare Nationala si ca admiterea la facultate se va organiza dupa examenul de Bacalaureat.
 
"Trebuie sa ne gandim intai de toate la siguranta si sanatatea copiilor nostri. Atunci cand vom lua decizia revenirii la cursuri trebuie sa luam toate masurile in asa fel incat copiii sa fie in siguranta. (...) Aceasta redeschidere a cursurilor trebuie sa fie una prudenta, controlata si treptata si in conditii de maxima siguranta pentru elevi si pentru profesori in acelasi timp", a afirmat Anisie, miercuri seara, la Digi 24.
 
Ministrul a anuntat ca va fi luata o decizie in ceea ce priveste situatia invatamantului romanesc in curand si ca ea va fi comunicata cetatenilor, insa aceasta decizie depinde si de evolutia epidemiei.
 
"Asteptam sa vedem care este varful, asteptam sa vedem ce ne spun specialistii din domeniul medical. (..) Am considerat ca deocamdata este bine sa nu-i alarmam sub nicio forma nici pe parinti, nici pe elevi si sa construim lucruri in asa fel incat sa ne gandim la sanatatea si siguranta copiilor", a declarat ministrul.


Stirea initiala:

Miercuri, de la ora 12:00, la Palatul Cotroceni a avut loc o sedinta la care au participat presedintele Klaus Iohannis, alaturi de prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. De la ora 14:00, presedintele sustine o declaratie de presa

Tema intalnirii inaltilor oficiali o reprezinta masurile de gestionare a epidemiei de coronavirus. Dupa cum stim, de la decretarea starii de urgenta in Romania, care a avut loc pe 16 martie, pana in prezent, autoritatile din Romania au emis noua Ordonante militare, prin care au adoptat masuri de gestionare a acestei situatii. 

Dupa ce sedinta de la Cotroceni se va incheia, seful statului este asteptat sa sustina o declaratie de presa, conform unei informari a Administratiei Prezidentiale.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, va avea miercuri, 22 aprilie a.c., ora 12:00, la Palatul Cotroceni, o sedinta privind masurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul Romaniei, Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. La finalul sedintei, Presedintele Romaniei va sustine o declaratie de presa”, a transmis Administratia Prezidentiala.

Citeste si: Scenariu: Scolile din Romania s-ar putea deschide la finele lunii mai - inceputul lunii iunie

Presedintele s-a intalnit si marti cu membrii Guvernului pentru a evalua masurile luate de autoritati pe perioada starii de urgenta


Ultima sedinta a presedintelui cu reprezentantii Guvernului a avut loc marti. Sedinta de marti a vizat o evaluare a masurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19. In cadrul sedintei, Klaus Iohannis a declarat ca o posibila relaxare a restrictiilor ar putea aparea dupa 15 mai, insa totul depinde de cum va evolua pandemia si daca numarul deceselor cauzate de noul coronavirus va fi pe o panta descendenta.
 
Insa presedintele spune ca aceasta relaxare se va efectua etapizat, iar romanilor li se va aduce la cunostinta fiecare pas pe care autoritatile il vor face.
 
"Vreau sa spun insa de la inceput ca aceasta relaxare va fi facuta in pasi, nu va exista o relaxare dintr-o data, fiindca specialistii ne spun ca virusul nu va disparea, deci va trebui sa continuam sa traim cu anumite restrictii. Aceste chestiuni insa se hotarasc in baza dovezilor stiintifice si medicale de catre politicieni, de catre Guvern. Aceste chestiuni vor fi discutate in detaliu cu specialistii, cu comitetul stiintific care functioneaza pe langa ministerul Sanatatii, cu cei care sunt efectiv implicati in gestionarea epidemiei. Aceste lucruri vor fi aduse la cunostinta publicului de catre autoritatile care se ocupa concret de aceste chestiuni", a spus presedintele, marti.

Klaus Iohannis, catre persoanele varstnice: "Nu vine nimeni sa va ia de acasa, sa va duca in carantina!"

 
"Atunci cand va fi nevoie vom veni si va vom explica ce masuri trebuie luate ca sa va protejati voi fata de aceasta boala. In niciun caz - repet, in niciun caz - statul nu va veni sa impuna astfel de masuri inumane, care nici nu trebuie discutate intr-o societate din secolul XXI", a mai spus presedintele, criticand un scenariu aparut in spatiul public, conform caruia persoanele de peste 65 de ani ar putea fi izolate complet de familie si duse in spatii special amenajate.
 
"Deci, persoanelor in varsta le spun clar: stati linistiti! Nu vine nimeni sa va ia de acasa, sa va duca in carantina! Nu vine nimeni sa va impuna lucruri inumane!", a mai spus presedintele.

Citeste si: Ministrul Sanatatii: Trebuie sa ne obisnuim sa traim cu acest coronavirus si in urmatorii ani




 


 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta
Business

Cum sa alegi boxpaletii industriali ideali pentru afacerea ta

today19 Nov. 2024
Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas
Business

Cum sa lansezi un magazin online de succes in 2025: Ghid pas cu pas

today19 Nov. 2024
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024
Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025
Companii

Top 7 joburi bine platite in care poti lucra de acasa in 2025

today19 Nov. 2024
5 greseli mici care iti pot distruge relatia cu seful
Economie

5 greseli mici care iti pot distruge relatia cu seful

today19 Nov. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Financiar-Bancar

Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie

today19 Nov. 2024
Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?
Life Style

Cat de mult dureaza vindecarea dupa un implant dentar?

today19 Nov. 2024
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Financiar-Bancar

Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019

today19 Nov. 2024
Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati
Companii

Greseli comune in scrierea unui anunt de angajare – Cum sa atragi cei mai buni candidati

today19 Nov. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x