UE pune in sacul Mosului noi sanctiuni pentru Rusia: Vladimir Putin primeste, in prag de sarbatori, al 9-a set de pedepse pentru razboiul declansat in Ucraina
sanctiuni rusiarazboi ucrainasanctiuni vladimir putin
Uniunea Europeana lucreaza intens la cel de-al 9-lea pachet de sanctiuni pentru Federatia Rusa, conform demnitarilor comunitatii europene. Oficialii blocului spera ca, astfel, Rusia sa faca un pas in spate in razboiul neprovocat pe care l-a declansat in luna februarie, in tara vecina.
Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, tocmai a declarat, in timpul unei vizite in Finlanda, ca lucreaza "asiduu" la noile masuri ce se vor lua impotriva Rusiei, tara ce este deja aproape complet izolata pe scena economica internationala.
Sefa Comisiei Europene: "Lucram asiduu pentru a lovi Rusia acolo unde o doare"
"Lucram asiduu pentru a lovi Rusia acolo unde o doare, pentru a-i scadea si mai mult capacitatea de a duce razboiul contra Ucrainei si pot anunta astazi ca lucram cu viteza maxima la cel de-al 9-lea pachet de sanctiuni.
Sunt increzatoare ca foarte curand vom aproba un plafon al pretului global pentru petrolul rusesc cu G7 si cu alti parteneri majori. Nu vom avea liniste decat atunci cand Ucraina se va impune in fata lui Putin si a razboiului sau ilegal si barbar", a declarat inaltul demnitar UE.
Te-ar putea interesa si: Escrocherii cripto: cum functioneaza, la ce sa fii atent
Tensiunile se acumuleaza in regiune
Dincolo de ceea ce se intampla in Ucraina, situatia in regiune este tensionata si din alte motive. De exemplu, Viktor Orban, premierul Ungariei, tocmai a aparut purtand un fular cu harta Ungariei Mari, care include si o parte din Transilvania.
Reactii au venit inclusiv de la Bucuresti, demnitarii nostri condamnand ferm acest gest, mai ales in contextul actual.
"Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o imbraca, este inacceptabila", a spus Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
"Ca urmare a afisarii Prim-ministrului Ungariei, domnul Viktor Orban, cu un fular avand imprimata harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre nationalele Ungariei si Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucuresti dezaprobarea ferma fata de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind in contrast evident cu atmosfera de deschidere si relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultari pe care ministrul roman al afacerilor externe le-a avut la Budapesta, atat cu omologul ungar, cat si cu premierul ungar.
Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o imbraca, este inacceptabila, contrara realitatilor actuale si angajamentelor asumate in comun de Romania si Ungaria de a construi o relatie bilaterala in parametrii definitorii ai instrumentului de baza care guverneaza relatia bilaterala, anume Tratatul privind intelegerea, cooperarea si buna vecinatate intre Romania si Republica Ungaria, semnat la Timisoara, la 16 septembrie 1996 si respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, in acest an, se implinesc doua decenii", a informat MAE.
Foto: European Commission Facebook